Foto: Michel Euler/TT

Flygstrejk kan göra det svårt att ta sig till fotbolls-EM i Frankrike i mitten av juni. Svensk pilotförening har varslat om övertidsblockad från den tredje juni och strejk från veckan därpå om inte förhandlingarna med SAS gett resultat innan dess.

Bryter konflikten ut är det piloter som flyger från Arlanda som berörs. Det handlar om inrikesflyg, destinationer i Norden och Europa som kommer att drabbas.

Enligt Svensk Pilotförening handlar konflikten om frågor kring anställningstrygghet, tjänstgöringsregler, lönejustering och en gemensam lönelista. Enligt pilotfacket har SAS ställt krav som Svensk Pilotförening inte kan acceptera, skriver DN.

Förhandlingarna har pågått sedan i mitten av april. Medlingsinstitutet har tillsatt en medlare för att försöka lösa upp konflikten.

Pilotföreningen har också lagt ett varsel mot Braathens. Det gäller från den 3 juni och omfattar bland annat blockad mot arbete på ledig dag, ändring av tjänstgöringsprogram och inhyrning av arbetskraft. Varslen omfattar cirka 300-350 piloter.

Pilotfacket hoppas på en uppgörelse innan varslen blir verklighet.

– Vi vill inte kommentera förhandlingarna. Medling har satts igång och parterna ska mötas på måndag och vi hoppas på en lösning, säger Peter Larsson, SPF-ordförande för piloterna inom SAS till DN.

Den 13 juni spelar Sverige sin första match i fotbolls-EM mot Irland i Frankrike.