Grekland får sin nästa stödutbetalning och även löften om framtida skuldlättnader för att kunna hantera sin enorma statsskuld. Euroländerna hoppas slippa en ny krissommar efter elva timmars förhandlingar i Bryssel.

– Det betyder ju inte att alla bitar är på plats, men det är ett steg framåt och det är naturligtvis positivt, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till dagens EU-finansministermöte i Bryssel.

Det mötet inleds sedan hennes kollegor i eurozonen bara fått några få timmars sömn efter att ha diskuterat Grekland långt in på småtimmarna.

Resultatet blev ”ett stort genombrott”, enligt mötesordförande Jeroen Dijsselbloem.

– Det här är ett viktigt ögonblick för det grekiska stödprogrammet, ett viktigt ögonblick för oss alla, sedan förra sommaren då vi hade en stor förtroendekris mellan oss, sade den nederländske finansministern på en presskonferens i natt.

Enligt Dijsselbloem har euroländerna beslutat låsa upp 10,3 miljarder euro — motsvarande cirka 95 miljarder kronor — som en del i det stödprogram som beslutades om i juli förra året. En första del på 7,5 miljarder euro ska betalas ut i juni och en andra del på 2,5 miljarder euro i september.

För att få Internationella valutafonden (IMF) att fortsatt vilja vara med har eurogruppen även enats om att fasa in olika former av skuldlättnader för Aten.

– Eurogruppen har enats om ett paket med skuldåtgärder som kommer att fasas in gradvis, sade Dijsselbloem.

Åtgärderna kan komma att göras i form av bland annat lägre räntor och längre lånetider och ska nu arbetas fram för att hjälpa på såväl kort, som medellång och lång sikt. Några färdiga beslut om vilka skuldlättnader det blir finns dock inte än.

– Det var ju heller aldrig riktigt på dagordningen att det här mötet skulle handla om direkta skuldlättnader. Men däremot så har man ju kommit överens om en rad skrivningar och man har också med sig IMF på de skrivningarna och det är positivt, kommenterar Magdalena Andersson.

IMF, som velat gå betydligt längre än många av euroländerna när det gäller att lätta på den grekiska skuldbördan, är hursomhelst nöjda.

– Vi välkomnar att det nu erkänns av alla att den grekiska skulden är ohållbar, sade Europachefen Poul Thomsen i natt, enligt AFP.

Wiktor Nummelin/TT