Morgongympa med lagbasen
Byggnadsarbetare som värmer upp före jobbet med gympa undviker i större utsträckning förslitningsskador och kommer snabbare i gång med jobbet. På Skanskas bygge i hamnen i Malmö deltar de som vill i morgongympan.
LÄS OCKSÅ Pool, gym och kanoter ska höja humöret
”Ta ett djupt andetag”, säger en inspelad kvinnoröst. Lagbasen Andreas Andersson har precis satt igång gympaprogrammet i cd-spelaren. Klockan är kvart över sju och morgonmötet på bygget är just avslutat. Fem byggnadsarbetare har samlats i ett stort rum. De har tagit av sig jackorna och står utspridda.
Byggnadsarbetarna följer instruktionerna. Böjer knäna och pendlar armarna i takt till musiken. Det brukar vara 10–12 personer som deltar. I dag är dock några sjuka.
Skanska har 20 anställda på bygget. Det är en 14 våningar hög byggnad som uppförs. I den ska finnas både hotell, restauranger, butiker och en blackbox, som är ett ljudisolerat rum som bland annat dataspelsföretag visat intresse för. En byggnadsarbetare går förbi och tittar flinande på dem som gymnastiserar.
– En del har en tråkig inställning. De tycker det här är tramsigt, säger snickaren Jerry Johansson.
Det är lagbasen Andreas Andersson som startat gympan på det här bygget. Han har hållit i gympa på byggen i 7–8 år, och berättar att intresset har varit skiftande. På ett tidigare bygge deltog 35 byggnadsarbetare och då var även anställda hos underentreprenörer med.
– Det är guld värt. Man blir varm och orkar jobba direkt, säger han.
Andreas Andersson tycker att det är viktigt att han som lagbas driver på och visar att det är ok att vara med på morgongymnastiken.
– En jobbarkompis blev av med sin ryggvärk. Gympan kan ge upphov till hälsosamt liv, säger han.
Charles Lannerdahl är arbetsmiljöutvecklare på Skanska. Han säger att byggympa och morgonuppvärmning är en naturlig del av – Skanskas verksamhet. Med byggympan väcker man kroppen och hjärnan, säger han.
Han säger att risken för förslitningsskador minskar och att besluten under dagen blir bättre efter gympa på morgonen. Och han tycker också att gympan bidrar till att skapa sammanhållning och gör det lättare att komma till tals med varandra.
Den inspelade rösten uppmanar byggnadsarbetarna i Malmö att göra stretchövningar. Det drygt tio minuter långa träningsprogrammet avslutas med pendlande armar för att få fart på kroppen.
– Nu är jag inte så stel. Och jag har gamla krämpor som jag försöker lindra med gympan, säger Jerry Johansson.
Johan Erlandsson saknar de unga byggnadsarbetarna på gympan. Han tycker att de behöver lära sig att ta hand om sin kropp. Lagbasen Andreas Andersson tycker inte att företaget ger sitt fulla stöd. Visserligen accepterar Skanska att byggympan sker på arbetstid men det finns inga pengar avsatta till ackordet för gympan.
– Om det fanns pengar avsatta till ackordet skulle kanske lagbasar på andra byggen vara mer intresserade. Däremot tror jag inte att fler skulle delta här, säger han.
Skanskas arbetsmiljöutvecklare Charles Lannerdahl hänvisar till Skanskas riktlinjer, som säger att byggympan genomförs på betald arbetstid.
– Jag tycker det är stort att man kan göra det på arbetstid. Jag har svårt att kommentera invändningen om ackordet, säger han.
TEMA FRISKVÅRD
Det här får du friskvårdsbidrag för