Alakoski-webbkronika

Det var i kölvattnet av Kvinnolistan jag besökte öarnas ö förra gången. Världens första parlamentsrepresenterade kvinnoparti hade erövrat tre platser. Vi var unga, jobbade på fiskfabrik, liftade över ön. Minns det gröna grönare än grönt, det svarta svartare än svart, minns platser tyngda av berättelser, minns den undersköna inspelningsplatsen för Hrafninn flýgur och dopp i heitur pottur.

Vatnajökull kom jag ihåg från skolatlasen. En vit plätt. Glaciär. I verkligheten tog det en hel dag att passera den vita plätten med bil.

25 år senare råkar jag befinna mig på plats när landets statsminister avgår två gånger samma vecka. Ett rasande folk kastar yoghurt och ägg. Bananerna tog slut på varuhusen.

Dessa användes i demonstrationerna för att illustrera bananrepublikfasorna efter avslöjandet av den stora springnotan. Dragit ner brallorna på en ekonomisk elit från över 200 länder; toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, knarkbaroner och andra giriga som ägnat sig åt att brutalt sko sig.

Annars är ön sig lik, men nu utmärker sig turismen. Folk vid Gullfoss fast det är april. Och vid Tingvalla. Det går att dricka kaffe längs vägen, det kunde man inte på kvinnolistans tid. Det man bygger här är hotell.

Gläds med islänningarna, det behövs stålar här. Hög ränta på bolån. Dyrt att leva. Medeltemperaturen på Island är 12 grader. Förmodligen kostar det en slant att hålla värmen också.

Under åren jag arbetade med socialt arbete blossade diskussionen om bidragsfusk upp med jämna mellanrum. Tvi vale dem som fuskar! Land ska ju med lag byggas och lagen ska av alla följas. Men jag önskade ofta en koppling till diskussionen om skatteflykt. Hur såg proportionerna ut? Dokumenten som nu läckt ut sträcker sig över en tidsperiod av fusk på nära 40 år. En undrar ju, vad talar vi om för belopp i förhållande till bidragsfusket?

På öarnas ö kör vi genom olika årstider samma dag, än är det vinter, vår, än är det höst. Sammetsklädda hedar rinner ut i havet, en del gropiga, andra släta. Femton nyanser av brunt just denna årstid. Får ont i ögonen av all prakt. Och det känns som en ära att få höra Geysir dra djupa andetag, pusta, frusta. Och de bröllopsklädda bergen i horisonten!

Hundratusentals brevlådeföretag. Komplicerade ägarstrukturer. Manipulering av officiella handlingar, pengatvätt och stulna tillgångar. Såklart anonymitetsgaranti åt storkunderna. Enligt SVT är 214 488 företag och fonder skapade i 21 olika skatteparadis. En blixtbild från rapporteringen förföljer mig: 46 000 efterlevande till bortgångna gruvarbetare har nu mist sitt försörjningsstöd. Fy fan.

Att färdas förbi platser döpta till Eldhraun, Hafusey. Den svarta stranden vid Vik är rankad som en av världens finaste. Gigantiska vågor trots att det är vindstilla. Lunnefåglar, stormfåglar. Som grädde på moset ser jag en vit och en brun fjällräv tumla runt på tundran. Stunder man aldrig glömmer.

400 journalister i 80 länder deltog i granskningen. Journalistik när den är som bäst. Och folkets vrede visade sig vara stort. Statsministern Gunnlaugsson fick avgå, som sagt två gånger samma vecka. Heja folket!