Företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare har åtalats för den svåra arbetsplatsolyckan vid en kalkugn i Luleå i november 2011 där en ung man dödades och en annan fick skador för livet.

– Jag tycker att de skulle ha gjort en riskbedömning, och anser att det inte har gjorts i tillräckligt stor utsträckning, säger kammaråklagare Stig Andersson till TT.

Åtalet lämnades till tingsrätten i Luleå på onsdagen. Det rör sig om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och Andersson yrkar på att företaget ska betala 3,5 miljoner kronor i företagsbot, skriver Dagens Arbetes nätupplaga.

Olyckan inträffade när en kalkugn skulle rengöras. Ånga och het kalk blåste över sju personer. En 23-årig man dog medan en 19-åring, Gustaf Seppelin Solli, skadades svårt.

Andersson anser att företaget och den tidigare chefen var ansvariga för utformningen av arbetsplatsen och för att ha hyrt in personal.

Eva Feldt är kommunikationschef på Nordkalk och säger att företaget tagit emot åtalsanmälan.

– Vi kommer nu att gå igenom den ordentligt. Vi har ett par veckor på oss att yttra oss och sedan väntar rättegång.

Hon vill i övrigt inte kommentera åtalet.

På frågan om varför han först nu går till rätten svarar kammaråklagare Stig Andersson att dessa typer av utredningar är komplicerade. Det är oklart när rättegång kan hållas.