Foto: Emil Langvad/TT

I Finland har fack och riksdagspartier flyttat sina tillgångar från Nordea efter Panamaskandalen. Men i Sverige ligger man lågt. – Vi avvaktar bankens egna utredning innan vi fattar beslut, säger Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell.

Som Arbetet tidigare har rapporterat har bland andra finska transportfacket, AKT, avslutat sina affärer med Nordea efter Panamaläckan som visade hur storbanken gjort affärer i skatteparadiset Panama. 

Även industrins största förbund i Finland, Team, har lämnat Nordea, liksom tre riksdagspartier. Men i Sverige finns ännu inga sådana planer från fack och riksdagspartier.

LO har cirka 1, 5 miljarder kronor investerade i fem olika banker. Dessutom har medlemmarna i LO möjlighet till förmånligare medlemslån i Nordea. Men hur mycket som LO har placerat hos Nordea vill ekonomichefen Kjell Ahlberg inte säga.

– Man måste komma ihåg att medlemslånen finns hos Nordea Bank medan utredningen gäller ett separat aktiebolag i Luxemburg, säger Kjell Ahlberg på frågan om Nordeas inblandning i skatteplanering hos den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

Han fortsätter:
– Innan vi har fakta på bordet gör vi inget förhastat.

Ulf Andersson, IF Metalls ekonomichef, lämnar liknande svar:

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Det som kommit fram hittills har varit via medierna så vi måste avvakta bankens utredning.

Socialdemokraterna har Nordea som huvudbank. Av totalt 500 miljoner kronor som partiet har i investeringar hittas en ”ansenlig” del hos Nordea, uppger partikassören Roger Berzell.

– Vi har framfört vår kritik och hur allvarligt vi ser på detta men vi avvaktar bankens utredning innan vi tar beslut om förändringar, säger han.
Nordeas egna utredning angående brevlådeföretag till kunder väntas till sommaren.

LÄS OCKSÅ

Finskt fack bojkottar Nordea efter läcka