Vänsterpartiet reagerar starkt på Arbetet Globals artikel om Telias turkiska bolag som vill censurera Twitter.
Det är dags att Mikael Damberg tar sitt politiska ansvar. Telia bör sälja Turkcell, säger Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson Birger Lahti.

Birger Lahti (V) .

Birger Lahti (V) .

Förra veckan skrev Arbetet Global om hur ett av Telias bolag – Turkcell – gått till turkisk domstol för att censurera Twitter.

Svenska staten är den största enskilda ägaren i Telia.

– Först och främst är det Telias ansvar men ministern som har hand om statliga bolag, Mikael Damberg (S), borde markera eftersom det finns ett moraliskt ansvar för staten här eftersom Telia är den största ägaren.

– Det är skamligt av att ett bolag som ska se till att jobba för ökad yttrandefrihet, säger Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson Birger Lahti.

Han reagerar också på att svenska Telia har ägarrelationen med Turkcell där det sitter flera ministrar från president Recep Tayyip Erdoğans parti AKP.

– Det är olyckligt. Inte alls passande!

”Katastrofal” är ordet som Amnesty International använder då de beskriver yttrandefriheten i Turkiet. Människorättsorganisationen beskriver en oroande utveckling. Oppositionen anklagar regeringpartiet AKP och Turkiets president Erdoğan för att allt mer inskränka yttrandefriheten i landet.

Det här är inte första gången som Turkcell är inblandade i skandaler. 2012 kunde Arbetets grävande reporter Esref Okumus berätta om hur oppositionella i Turkiet fängslas med telefonavlyssning som bevisning.

Arbetet granskade då underlag till åtal mot 147 oppositionspolitiker, fackmedlemmar och människorättsaktivister i Istanbul. Sammanlagt hade 631 mobiltelefoner avlyssnats, varav 569 hade abonnemang hos Turkcell som har cirka hälften procent av alla mobilkunder i landet.

Då – precis som nu – hävdade advokater och fackliga företrädare i Turkiet att Telia och svenska staten som indirekta ägare bar ett moraliskt ansvar för utvecklingen av mänskliga rättigheter i Turkiet.

Då – precis som nu – svarade Telia att de endast har begränsade möjligheter att påverka Turkcell som de är största enskilda ägaren, 38 procent.

Då Arbetet Global frågor Telia om hur det ser på sitt ansvar denna gång då Turkcell vill censurera Twitter är svaren desamma som förra gången, 2012. ”Vi har endast ett begränsat inflytandet” med motiveringen att det är den turkiska finansinspektionen som utsett bolagets styrelse.

Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson Birger Lahti tycker att svenska staten inte ska vara inblandade i affärer med sådana bolag.

– Helt klart borde man göra sig av med sådana tvivelaktiga bolag, säger han.

LÄS OCKSÅ:

ARTIKEL FRÅN 2012: Teliabolag avlyssnar facken i Turkiet