Finska Transportfacket avslutar sina affärer med Nordea, efter den stora Panamaläckan. Facket uppmanar fler att följa deras exempel.

marko-piira

Marko Piirainen.

– Vi accepterar inte att banker gör affärer i skatteparadis, säger transportfackets ordförande Marko Piirainen i en kommentar.

”När stora företag och rika människor ägnar sig åt aggressiv skatteplanering ökar skattebördan för låg- och medelinkomsttagare. Om skatten fördelades jämlikt skulle det inte behövas göra neddragningar i välfärden” skriver AKT i ett pressmeddelande som finska YLE refererar till.

I Finland har flera andra organisationer deklarerat att de ska sluta göra affärer med svenska Nordea, efter att 11,5 miljoner dokument läckt från det Panama-baserade företaget Mossack Fonsecas. Finska Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Sannfinländarna har också deklarerat att de vill avsluta sin affärer med banken, skriver Yle.

Finska transportfacket AKT har 50 000 medlemmar.

LÄS OCKSÅ: De 7 största skandalerna i Panamadokumenten