björn svantesson

Björn Svantesson. Foto: Lena Blomquist

Med ljudboken kom bokintresset och på den vägen är det nu sedan tio år för lastbilschauffören Björn Svantesson i Ängelholm. På sin arbetsplats Skoogs åkeri har han byggt upp ett arbetsplatsbibliotek på 857 ljudböcker.

För insatsen har han nyligen fått hederspris i samband med utdelningen av Stora ljudbokspriset. Synskadades stiftelse står som prisutdelare och ha fick ta emot diplom och 25 000 kronor i prispengar på Nalen i Stockholm.

– Klart att det är kul med uppmärksamheten, men roligast är att jag fått vara med och sprida böcker till mina jobbarkompisar, säger Björn Svantesson.

– Vi är många som inte sätter oss i bilen utan att ha en ljudbok med, fortsätter han.

Intresset för ljudböcker och böcker överhuvudtaget väcktes 2006 av en arbetskamrat som lånade ut en ljudbok.

– Då började jag köpa och vi delade, berättar Björn Svantesson och fortsätter.

– Jag vet att det är flera av mina arbetskamrater som på det här sättet upptäckt böcker och nu inte bara lyssnar utan läser regelbundet.

Från starten gick det av bara farten. Via biblioteket i Ängelholm fick han veta att det fanns ett bidrag att söka ”Kultur i arbetet” och med 20 000 kronor i stöd fick han pengar att börja köpa in nya talböcker.

– Tråkigt nog tog allianspartierna bort det bidraget 2007, säger Björn Svantesson.

I stället blev det de stora förlagens givmildhet och en plats i ljudboksjuryn som skapade förutsättningar att skaffa in nya böcker till biblioteket.

– Ljudboksjuryn innebar också att det kom in böcker som jag aldrig skulle ha köpt på egen hand, berättar Björn.

Bredden betyder också att hans cirka 60 chaufförsvänner har en del att välja bland.

– Det blir mycket deckare och historia, några lyssnar bara på svenska författare, andra bara på engelska. Vad det bli beror också ofta på vem som är uppläsare, berättar Björn Svantesson.

Ljudböcker i all ära, men tekniken går framåt och allt fler laddar ner till mobilen.

– Jo så är det, men så länge bilarna har kvar cd-spelare kommer det att finnas plats också för ljudboken, säger Björn Svantesson.