Juristfirman Mossack Fonsecas kontor i Panama City. Foto: AP Photo/Arnulfo Franco

Juristfirman Mossack Fonsecas kontor i Panama City. Foto: AP Photo/Arnulfo Franco

En gigantisk läcka av konfidentiellt material visar hur mäktiga personer gömmer pengar i skatteparadis.
”Panamadokumenten” avslöjar toppolitiker världen över. Spåren leder ända in till Vladimir Putins innersta krets.

The Guardian, som tagit del av det läckta materialet, skriver att 143 politiker använt skatteparadis. Bland dem Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

Islands finans- och inrikesministrar uppges ha placerat pengar i skatteparadis. Även Gunnlaugssons fru Anna Sigurlaug Pålsdottir har pengar i ett bolag på de brittiska Jungfruöarna, rapporterar SR Ekot.

Statsministerparet ska enligt BBC köpt ett offshore-bolag 2007. Några år senare sålde Gunnlaugsson sin halva till hustrun för en dollar. Redan nu ropas det på hans avgång men han säger sig inte ha brutit mot några regler.

De läckta dokumenten kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. De läcktes till tyska Süddeutsche Zeitung men har via den internationella organisationen för grävande journalister gåtts igenom av medier över hela världen.

Uppgifterna som kommit fram rullar upp en enorm, internationell skattehärva rapporterar The Guardian:
Sex medlemmar i det brittiska överhuset och tre före detta parlamentsledamöter har tillgångar i skatteparadis.

23 personer som belagts med sanktioner för att de stöttat regimer i Nordkorea, Iran och Syrien har varit kunder hos Mossack Fonseca.

Russian President Vladimir Vladimir Putin. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service

Vladimir Putin. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service

En nyckelperson i Fifas etikkommitté ska ha varit advokat för personer och företag som nyligen åtalats för mutor och korruption. Men det slutar inte där.

Härvan letar sig även hela vägen fram till Rysslands president Vladimir Putins innersta vänskapskrets.

BBC rapporterar om hur ryska Bank Rossiya skött en pengatvättningsring i mångmiljardklassen. Banken, satt under sanktioner från EU och USA, har skickat pengar via offshore-bolag.

Två av dem ägs av cellisten Sergey Roldugin, gudfader till Putins dotter Maria, som tjänat hundratals miljoner dollar på misstänkta affärer.

TT

Fakta: Panamadokumenten

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terrabyte med data har överlämnats av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sedan delat med sig av de 11,5 miljoner dokumenten till det internationella journalistnätverket ICIJ.

De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som säljer anonyma offshore-bolag. I läckan finns information om runt 214 000 företag.