FILE - In this May 10, 2007 file photo Hungarian writer Imre Kertesz speaks during the opening of the Book Basel fair in Basel, Switzerland. Kertesz, who won the 2002 Nobel Prize for Literature for fiction largely drawn from his very real experience as a teenage prisoner in Nazi concentration camps, has died Thursday, March 31, 2016. He was 86. (Georgios Kefalas/Keystone via AP, file)

Imre Kertész. Foto: Georgios Kefalas/TT

Den ungerska nobelpristagaren Imre Kertész är död. Han blev mest känd för Mannen utan öde, där den tonåriga huvudpersonen liksom Kertész blir deporterad till Auschwitz–Buchenwaldt. Läs tidigare texter om författaren av Arbetets medarbetare Erik Löfvendahl.

Den ungerska författaren Imre Kertész fick Nobelpriset i litteratur 2002. 1975 kom Mannen utan öde ut, verket som kom att ses som hans viktigaste – men möttes av tystnad i hemlandet. Han blev 86 år gammal och avled efter en längre tids sjukdom.

1944 deporterades han själv som tonåring till Auschwitz–Buchenwalt. Senare skrev han: ingenting intresserar mig på allvar förutom Auschwitzmotivet /…/ Allt annat tycks mig dumt jämfört med det.” Huvudpersonen i Mannen utan öde blir ett slags alterego, men Kertész ansträngde sig för att berättelsen inte skulle vara självbiografisk, utan vittneslitteratur av idékaraktär.

Erik Löfvendahl skrev i höstas om Kertész – som han redan då betraktade som sin – sista bok, dagboken ”Den sista tillflykten”.

Erik Löfvendahl har också gjort en gedigen genomgång av Förintelseförfattare där Kertész har en självklar plats. Läs mer här.