STOCKHOLM 20151110 Svenska flaggan och EU-flaggan Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Foto: Lars Pehrson/TT

Nej, EU-kommissionen har ingenting lärt. Den brist på demokratisk förankring som kommissionen länge anklagats för fick denna vecka skarp aktualitet i förslaget om sänkta löner för EU-medborgare som jobbar i andra EU-länder.

EU-kommissionen ville också avveckla fack och arbetsgivares roll i lönebildningen för dessa anställda och flytta avgörandet till EU-domstolen.

Dessbättre läckte förslaget ut några dagar innan det skulle presenteras och gav upphov till höga protester. Och på de få dagar som återstod arbetades det om till ett svårtytt ingenting.

Hela processen vittnar om att EU-kommission trots sina över 23 000 anställda (!) inte verkar ha ens den grundläggande kunskap om demokratiska processer i EU-länderna.

Att kommissionen uppenbart utan någon som helst analys vill att länderna ska skrota sina lönebildningsmodeller och sänka lönerna vittnar om en total lomhördhet för medborgarnas syn på demokrati.

Det är mycket allvarligt.

Vid valet till EU-parlamentet 2014 gick EU-kritiska och högerpopulistiska partier kraftigt framåt. Det är ett tydligt bevis på att EU:s elit inte lyckats visa att medborgarna kan nå demokratiskt inflytande inom EU.

Det allvarliga med EU-kommissionens senaste agerande visar att det inte heller verkare finnas någon sådan ambition.

Martin-K-webbledartopp