Moderna museets nya utställning ställer en lika komplicerad fråga som sin titel; Livet självt – om frågan rörande vad det egentligen är; dess materialiteter och dess egenskaper, med tanke på att den västerländska vetenskapens och filosofins försök att besvara frågan visat sig otillräckliga.

Utställningen består av en mängd olika verk, från de senaste 100 åren på tema liv, bland andra Joseph Beuys, Hilma af Klint, och Damien Hirst.

Men det är inte kändisarna jag fastnar för. Snarare känns de som utfyllnad, när andra gör ett större intryck. Rachel Roses videoverk Sitting Feeding Sleeping (2013) visar ett kollage av den depressiva vinkeln av livets kretslopp. Vi är bara delar i ett stort maskineri, så varför ens försöka?

Hicham Berradas akvarium Présage, tranche (2013), med minilandskap av kemiska processer som förändras, är fascinerande.

Utställningen hade tjänat på ett mindre urval, med en tydligare röd tråd. Men kudos för katalogen, en fantastisk lunta med över hundra texter, med urval av allt möjligt, från Koranen och Georges Bataille till sci-fi-författaren Octavia Butler.

Sanna Samuelsson

Konst

Livet självt

Samlingsutställning

Moderna Museet i Stockholm

[caption id="attachment_123073" align="alignnone" width="273"]Présage, tranche av Hicham Presada. Foto: Foto: HICHAM PRESADA, kamel mennour Présage, tranche av Hicham Presada. Foto: Foto: HICHAM PRESADA, kamel mennour[/caption]