Laura Silva Mänty.

Fyra tjejer gick till final i Måleri-SM, när den första kvaltävlingen avgjordes över tre dagar i Umeå. Högst upp på pallen hamnade Laura Silva Mänty, som går sista året på Bolandgymnasiet i Uppsala.

– Klart att det är jättekul, det trodde varken jag eller min klasskompis Elina Salo när vi anmälde oss. Nu är vi bägge i final. Det var en kul grej att anmäla sig och få åka iväg och jämföra oss med andra, säger hon till Arbetet.

Segern i form av högst totalpoäng, baserad på teknik, utförande, precision och helhetsintryck, firar Laura Silva Mänty med en sportlovsvecka i skidbacken långt från målarpenslar och tävling.

Men hon har ändå ett recept på sin egen framgång.

– Jag var lugn hela tiden och stressade inte, utan kunde genomföra alla momenten utan att behöva göra om. Jag hade ju inga större förväntningar heller från början, säger hon.

Annat blir det nu. I maj är det final i Malmö. Nio finalister kommer att göra upp om en biljett till Måleri-VM hösten 2017 i Abu Dabi.

– Det vore häftigt att få åka dit, säger Laura.

Då, när det är dags för VM, har hon tagit sin examen och hon räknar med att ha börjat jobba på allvar. Målet att bli målare har funnits länge. Första jobbet är redan klart och hon räds inte olyckskorpar som talar om hur svårt det är för kvinnor att slå sig in på en manlig arbetsmarknad.

– I alla fall har inte jag upplevt några problem. Tvärtom, just nu är det en fördel att vara kvinna, när arbetsgivare faktiskt frågar efter oss, säger hon.

Laura Silva Mänty har dokumenterat sin skicklighet. Alltså borde hon också vara den som kan ge oss andra klåpare och hemmafixare några goda råd.

– Var noga, läs på innan, fuska inte och ha tålamod, säger hon.

Visst, det var just det… inga genvägar!