Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Ett FN-fordon i Bangui i Centralafrikanska republiken. Foto: AP Photo/ Lekan Oyekanmi

Ett FN-fordon i Bangui i Centralafrikanska republiken. Foto: AP Photo/ Lekan Oyekanmi

Under förra året anklagades FN-personal för sexuella övergrepp eller sexuellt utnyttjande i 99 fall, enligt en ny FN-rapport. Rapportörerna föreslår att personalen i de fredsbevarande styrkorna framöver ska registreras i en dna-bank.

Anklagelserna rör anställda militärer och poliser i fredsbevarande styrkor från 21 olika länder, de flesta i Afrika. 30 personer anklagas för sexuella övergrepp eller utnyttjande. De flesta anklagelserna rör sju personer som tjänstgjorde i Centralafrikanska Republiken. De andra anklagelserna rör personal som tjänstgjorde i FN:s fredsbevarande styrkor i Haiti, Mali, Demokratiska republiken Kongo och Elfenbenskusten.

Ett av de problem som rapporten pekar ut är att det i nuläget är upp till de misstänkta gärningsmännens hemländer att ställa dem inför rätta. Rättsliga prövningar har ofta skett i tysthet och det har varit svårt att följa upp. I rapporten föreslås istället att misstänkta gärningsmän ska ställas inför rätta direkt i det land där övergreppen ska ha ägt rum, samt en dna-bank där all personal i de fredsbevarande styrkorna ska registreras.

Rapporten kommer som ett svar på en ny FN-policy efter en rad anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp av den fredsbevarande styrkan i Centralafrikanska Republiken, något som avslöjades av den svenske visselblåsaren Anders Kompass.

TT