– En man-bam är en medelålders karl som kommer in och ser ut som ett bergatroll – med långt ovårdat hår – och går ut från salongen som en ung snygg kille, förklarar Totte Svall.

De två fortsätter att avsluta varandras meningar, allt under tiden Mats Hildorsson formar Totte Svalls hjässa med rakapparat och sax. Under de nästan 22 år som Mats Hildorson haft sin salong på S:t Persgatan i Norrköping har Totte Svall varit en av hans trognaste kunder, och en vänskap har vuxit fram.

– Men det är också en av de saker jag gillar med mitt yrke – att det flyter ihop med mitt privatliv. När jag jobbar har jag kul, och de flesta av mina kunder är stammisar, och har blivit vänner, säger Mats Hildorsson.

Mats Hildorsson har aldrig provat på ett annat yrke än frisör. Efter avslutad utbildning började han som lärling hos en kvinna i stan, och drygt sex år senare öppnade han sin salong.

– Jag har henne att tacka för mycket. Lärarna på skolan försökte alltid dämpa min skaparlust. Men hon uppmuntrade mig, och i dag är det vad mitt arbete handlar om – kreativitet.

I stället för att ängsligt följa trender och moden handlar det, enligt Mats Hildorsson, om att hitta nya lösningar, att uppfinna nytt.

– Jag tycker om att klippa på gehör. Det är ungefär som att spela ett instrument – en del gillar att göra det efter noter, andra gör det utan. Jag kan hantverket, men improviserar.

Trots att Mats Hildorsson arbetat i samma lokal sedan mitten på 1990-talet har han aldrig blivit uttråkad. Stress är inte heller något han lider av.

– Förutom när kvinnliga kunder kommer in och vill att jag ska lägga ljusa slingor i deras långa, tunna hår. Men då brukar jag säga nej – vänligt men bestämt.

Kanske är det just känslan av att kunna säga nej och välja som ligger till grund för Mats Hildorssons välbefinnande. I alla fall tror han det själv.

– Jag minns när jag var yngre, att jag aldrig ville bli en gammal gubbfrisör – men i dag är det just det jag vill bli. Jag ser mig själv med en liten hund promenerande till salongen några dagar i veckan – bara för att det är kul.

Skärmavbild 2016-02-24 kl. 09.32.22

Om Mats Hildorsson

Ålder: 50

Utbildning: Frisörutbildning, och kurser.

År i branschen: 27

Bästa med jobbet: Den kreativa processen, och att arbetet faktiskt är hans främsta fritidsintresse.

Sämsta med jobbet: Påstridiga kunder som inte kan ta ett: ”nej, jag vill inte klippa dig”.

Fack/branschtillhörighet: Frisörföretagarna.

Om frisörer

Utbildning: Gymnasiseskola, eller privat utbildning. Därefter ett deltidsprov, 3 000 yrkesverksamma timmar indelade i tre olika nivåer och ett gesällprov.

Facktillhörighet: Handelsanställdas förbund.

Antal frisörer i Sverige: 25 000.

Antal frisörsalonger i Sverige: 11 000.

Medellön: 25 500 kronor.