– Poliser och beväpnad militär kör upp och ner på gatorna här i Kampala, det är faktiskt skrämmande, säger Bilgittar till TT i telefon efter att ha varit i vallokalen och lagt sin röst på oppositionens huvudkandidat Kizza Besigye.

Presidenten Yoweri Museveni väntas bli omvald för en femte mandatperiod, men valet kan bli tufft för honom:

– Jag har aldrig tidigare sett så många människor ute för att rösta, i år vill människor verkligen ha förändring. Det är skillnad mot tidigare år, då många inte har brytt sig om att rösta, säger Bilgittar.

Han oroas av att alla som vill rösta bort presidenten helt enkelt inte kommer att hinna innan vallokalerna stänger, rutinerna kring röstningen tar tid och flera vallokaler i Kampala öppnade flera timmar för sent.

Inför valdagen har åtkomsten till sociala medier begränsats. Vare sig Facebook eller meddelandetjänsten Whatsapp fungerar sedan i onsdags och rykten går om att mobilnäten kommer att stängas ner under torsdagseftermiddagen, berättar Bilgittar.

– Det här är definitivt inte en slump, varför skulle sociala medier sluta fungera just när vi verkligen behöver dem? Och om mobilnätet stängs ner kan vi inte längre kommunicera med världen utanför, säger han.

71-åriga Museveni tog makten i Uganda 1986, och valet tros alltså inte leda till något maktskifte.

– Folk kan avskräckas från att rösta på oppositionen, då alla vet att regioner som förknippas med oppositionen kommer att missgynnas systematiskt vad gäller resursfördelning till utbildning, vård och infrastruktur, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Museveni kritiseras för att upprepade gånger med polisens hjälp låtit trakassera oppositionen. Under valdagen använde polisen tårgas mot väljare som var upprörda över den långa väntan vid vallokalerna, rapporterar AFP.

Erika Oldberg/TT

 

Fakta: Val i Uganda

Ugandierna väljer president och ledamöter till parlamentets 290 platser.

President Yoweri Museveni och hans parti Nationella motståndsrörelsen (NRM) har suttit vid makten i 30 år. Presidenten har stor makt och är statsöverhuvud, regeringschef och överbefälhavare.

Museveni har starkt stöd på landsbygden, främst i södra delarna av landet, där många är tacksamma för att han införde ordning efter år av militärstyre.

Presidenten utmanas av sju oppositionella kandidater, varav Kizza Besigye och hans parti Forum för demokratisk förändring (FDC) är huvudkandidaten. FDC har sina väljare främst i städerna.

Källa: Reuters, Nationalencyklopedin, Anders Sjögren vid Nordiska Afrikainstitutet (TT)