MALM÷ 20160104 Id-kontroller p Hyllie station utanfˆr Malmˆ. Den nya lagen om id-kontroller p bussar och tÂg till Sverige tr‰dde i kraft den 21 december, i dag bˆrjar reglerna till‰mpas. Foto: Drago Prvulovic/TT / TT / kod 70040 ***BILDEN F≈R ENBART PUBLICERAS I SAMBAND MED TT:S NYHETSTEXT OM PERSONEN***

Foto: Drago Prvulovic/TT

Under natten till måndag infördes id-kontrollerna på resor från Danmark till Sverige. Runt 150 vakter bevakar kontrollerna på Kastrup, där samtliga id-handlingar fotograferas. Men för de första resenärerna gick det smidigt och hittills har inga köer uppstått.

Alexander och Monica Klein från Malmö, som firat jul och nyår i Nordnorge, var bland de första som kontrollerades vid Kastrup tågstation utanför Köpenhamn i Danmark vid midnatt, då id-kontrollerna på tåg, bussar och passagerarfartyg som går till Sverige infördes.

– Det var inga problem med det. Jag kände ju till det här så det var bara att plocka fram körkortet, säger Alexander Klein till TT.

På Kastrup station har 34 kontrollstationer byggts där passagerarna slussas igenom när de byter perrong för att åka vidare till Sverige. Kontrollstationerna bemannas dygnet runt av totalt 150 vakter från Securitas. Mellan spåren har ett 325 meter långt stängsel uppförts för att id-lösa flyktingar inte ska kunna ta sig förbi kontrollerna.

Alla id-handlingar blir fotograferade av vakterna i fållorna, rapporterar TT:s reporter på plats vid Kastrup.

Alexander Klein säger att det inte uppstod några större köer på grund av kontrollerna, men att det kan bero på att det inte är så många som reser på natten.

– Men jag kan förstå att det vara jobbigt för dem som pendlar mellan Sverige och Danmark. Men det blir väl en rutin det med säkert. Det är lite jobbigt när det är nytt, men sedan faller man in i vardagen.

Strax efter halv sju mötte ett tiotal polismän de kanske fyra-fem passagerare från Kastrup som steg av i svenska Hyllie. Id-kontrollerna var snabbt avklarade.

– I dag gick det faktiskt bättre än vanligt, överraskande nog, säger Kenneth Christensen som dagligen pendlar från Dragør till jobbet i Vellinge söder om Malmö.

– Jag åker buss från Dragør till Kastrup och därifrån med tåg. För en gångs skull gick tåget i tid. Det blir kanske värre lite senare

Kritiken mot kontrollerna har varit massiv och tåg- och bussbolag liksom många resenärer fruktar stora förseningar. 25 Skånepolitiker som företräder Moderaterna på kommun- och regionnivå skriver i en artikel på DN Debatt att kontrollerna borde genomföras under färd i stället och att nuvarande system äventyrar hela Öresundsregionen.

”Bäst hade varit om transportörsansvaret och id-kontrollerna aldrig hade införts i en funktionell arbetsmarknadsregion. Alternativet att direktavvisa alla asylsökande som kommer från ett annat EU-land borde också har prövats mer seriöst”, skriver politikerna.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelar på sin Facebooksida att han kommer att hålla en presskonferens klockan 12 i dag med anledning av Sveriges beslut om gränskontroller. ”Vi har beredskap att se till så att vi kan hantera de problem med anhopning av illegala utlänningar i Danmark som det svenska beslutet kan skapa”, skriver Løkke Rasmussen i sitt inlägg.

Den danska regeringen har efter det svenska beslutet bett polisen att förbereda för ett eventuellt utökande av kontroller av personer som vill resa in till Danmark.

ID-kontroller från Danmark

Lagen som kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men först i dag, den 4 januari, börjar den tillämpas.

Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltigt id med foto.

Den som saknar giltigt id får inte åka med.

• Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar.

• Ensamkommande barn måste ha giltigt id.

• Transportörerna kan få böta 50 000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.

• Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska.

• Sanktionsavgifter får tas ut i förskott om transportören inte är ett svenskt företag.

Källa: Näringsdepartementet