Om du inte går in för julförberedelser som en kyrklig Ernst ”marinerad i julkryddor” Kirchsteiger är det inte säkert att du känner dig träffad av Helen Egardts vi-tilltal i den populärvetenskapliga boken Julens symboler.

Det kan ändå vara intressant att läsa om den mischmasch av ursprung som allt från själva ordet jul till symboler som ängeln, äpplet och misteln har. Som att den meterhöga tomten i vadmalskläder vars makt över skörden skulle blidkas genom en utställd gröttallrik, i stället förvandlades till en givmild man med kopplingar till helgonet Sankt Nikolaus när det hedniska skulle suddas ut – för att sedan bli en helröd köpcentervariant genom ett verk av företaget Coca Cola.

Boken är uppbyggd som en kalender med 24 kapitel som visar att traditioner kan anpassas till nya religioner.

Ny bok

Julens symboler

Helen Egardt

Dialogos förlag

julenssymboler