Alakoski-webbkronika

De har bombat i Irak och i Syrien. De har bombat i Paris och i Amerika. Bland dem som utsatts för övergrepp finns kristna, druser, assyrier, syrianer, turkmener, kurder, shiamuslimer, shabaker, mandeer och yazidier. Även traditionella sunnimuslimer har drabbats av attackerna.

De har tagit fångar, torterat civila, avrättat journalister, rövat bort flickor och kvinnor. FN:s barnrättskommité har särskilt fördömt deras systematiska torterande och dödande av barn.

Läser att de av FN beräknas ha 15 000 soldater (SVT). Läser att de av CIA beräknas ha 31 000 stridande i Irak och Syrien (SR).

Vi vet snart inte vad vi ska tro. Och vi är rädda, oroliga och på väg ut ur Syrien travar människor mot andra kontinenter.

Och vi ser på teve. Hör på radio. Och vi samlas på centralstationerna med små påsar och bananer och äpplen och gosedjur och vi bara vill att detta konstiga krig och den vidriga terrorn ska ta slut.

En del säger sig vara rädda för att de ondskefulla ska komma hit med flyktingströmmen. Andra säger att de som flyr i huvudsak är kristna. Det vi vet är att barn dör på vägen och att mammorna och papporna gråter.

Det är en svår tid vi lever i. Det är därför regeringarna sitter i möte efter möte.

Så gästar den franska journalisten Nicolas Hénin Skavlan. Han berättar om sin tid i fångenskap hos massmördarna och om hur han ser på de utökade flyganfallen som stormakterna nu sätter in. Han menar att det är en fälla, att det gynnar IS agenda.

Vi tänker tänk om Nicolas Hénin har rätt, också när han beskriver fångvaktarna som barnsliga och narcissistiska. Att det är alla möjliga sorters killar, judiska, kristna, muslimska, som alla söker uppmärksamhet, lite som i en teveshow, med sig själva i huvudrollen, fast med riktiga vapen. Mr. Hénin beskriver vidare IS som ett galet produktionsbolag som gör dokusåpor för att ge berömmelse och kändisskap till människor som inte har några liv.

Och vi tar oss för pannan. Det går knappt att tro att denna beskrivning kan vara sann.  Kan det verkligen vara så att ”soldaterna” kommer så här från alla olika håll?

Och vi tänker att om det Hénin säger är sant, så förklarar det varför det inte går att förhandla med IS och då tänker vi såklart på bomber. Men då är problemet Nicolas Hénin igen. Han anser att genom att bomba Syrien knuffar vi det syriska folket till IS som tar emot med öppna armar. Han menar att vinnaren kommer vara den part som har fått med det syriska folket på sin sida.

Och så smäller det i San Bernardino och än en gång hoppar världen till av skräck och vi tänker jo bomba, bomba. Skjut bort dem från världskartan, de där freaken som massmördar, tar tillfånga flickor och kvinnor. Som torterar civila, avrättar journalister, som sätter skräck i världen och gör så att det syriska folket tvingas trava mot döden i Medelhavet.

Jag hoppas att politiken och demokratin och möte efter möte ska leda världen tillbaka till freden, och vi måste tro att det syriska folket en dag ska kunna återvända till sitt hemland och där bygga sina liv och se solen gå upp och ned där den brukar gå upp och ned. Bara så kan jag hoppas.