STOCKHOLM 2013-10-11 Mamma med barnvagn kopplar av p en b‰nk. Foto. Hasse Holmberg / TT / kod 96

Foto: Hasse Holmberg/TT

Var tredje löntagare missar att utöka sin föräldrapenning via Föräldrapenningtillägget (FPT). Det visar en rapport från LO.

LO har över en miljon anslutna till sitt kollektivavtal som sedan 2014 ger möjlighet till utökad föräldrapenning till 90 procent av lönen i 180 dagar.

Men enligt en rapport missar så många som en av tre att ta del av tillägget, skriver LO i ett pressmeddelande.

Henrik Hedman, föräldraledig elektriker i Stockholm fick informationen om föräldrapenningtillägget via facket och anser att fler föräldrar borde uppmärksammas.

– Tillägget gör att pengarna räcker lite längre och ger bättre möjlighet för bägge föräldrarna att dela på föräldraledigheten. Men informationen måste bli bättre, både från fackets sida men även från arbetsgivarna som också är med och betalar för att deras anställda ska få tillgång till föräldrapenningtillägget, säger han i ett pressmeddelande.

Föräldrapenningtillägget förhandlades fram mellan arbetsmarknadens parter för att skapa förutsättningar för kvinnor och män att dela lika på föräldraledigheten. Framför allt är syftet att öka männens andel av uttaget av föräldrapenning, men tillägget har också fungerat som en ekonomisk förstärkning för låginkomsttagare.