Jonas Wall och Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande, lanserade tidigare i år tjänsten ”Facket direkt” på LO:s webbsajt. Något som kan komma att lagras i den digitala databas av fackligt arbete. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Nu ska fackförbundens digitala verksamhet dokumenteras för den framtida forskningen. Forskare vid Uppsala universitet bygger just nu upp en databas, för att kunna samla in materialet.

– Om det ska vara möjligt för oss att i framtiden forska om fackföreningars utveckling måste vi agera nu, säger Jenny Jansson, projektledare och forskaren Jenny Jansson vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Förr satt forskare i unkna arkiv med gamla dammiga luntor, sammanträdesprotokoll och rapporter, när de skulle forska om arbetarrörelsens historia. Dit kanske de kan återkomma vid behov, men dagens fackliga aktivitet sker allt oftare på nätet.

Via arkivmaterial har man till exempel kunnat forska om fackföreningsrörelsens kamp mot nazismen på 30-talet.

Allt mer av förbundens kommunikation sker via hemsidor, men också via sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.  Framtidens forskare som vill följa arbetet som bedrevs 2015 kommer att vara hänvisade till vad som lagrats på den nya databasen

Från och med 2018 ska databasen automatiskt ladda ner material från nätet för arkivering
– Den är den första i sitt slag och vi hoppas att den ska bli en förebild för andra liknande satsningar, säger Jenny Jansson i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Projektet är ett samarbete med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och TAM-arkivet och finansieras av Riksbankens jubileumsfond.