Patrick Cockburn.

Bakbundna fångar i orange på knä i ökensanden framför en svartmaskerad bödel. Paris den 13 november 2015. Bilder och dåd som inte lämnar någon oberörd. Vilket är avsikten. IS väcker avsky. Våldet tycks obegripligt. Dessvärre är det nog uttänkt in i minsta detalj. IS är en terrororganisation med anspråk på att vara en stat. Och en stat bygger man inte utan strategi och målmedvetenhet. Så vad finns bakom den Islamiska statens ideologiska fanatism, militära effektivitet och bottenlösa förakt för människovärdet?

Mainstream nyhetsrapportering gör litet för att fördjupa vår kunskap. Därför är Independents mångårige Mellanösternkorrespondent Patrick Cockburns behändigt tunna Jihadisternas återkomst välkommen läsning.

Det intrikata spelet i regionen och kring IS är minst sagt rörigt. Cockburn upprättar på bara ett hundratjugotal sidor en spelplan där han benar ut skeenden bakåt i historien, lyfter fram den politiska kontexten och uppdaterar läsaren fram till slutet av 2014 och slaget om Kobane. Cockburn understryker Saudiarabiens dubbelspel och det wahhabistiska inflytandet på IS, belyser den sekteristiska härdsmältan av sunnimuslimer, shiiter och salafister med kalifatiska drömmar; lägg till ett kolonialt arv och Bushs och Blairs förvandling av fungerande stater till kollapsade dito så får vi sammantaget dagens dödliga cocktail.

Med initierad kunskap får Patrick Cockburn pusselbitarna på plats, som ur ett framkallningsbad växer mot alla odds en förståelig helhetsbild fram. IS är efter att ha läst Jihadisternas återkomst inte längre obegripligt, men för den skull inte mindre obehagligt.

Gert Lundstedt

Fackbok

 

 

-cockburn

Jihadisternas återkomst – Islamiska staten och det nya sunnimuslimska upproret

Patrick Cockburn
Celanders förlag

Heter det IS, Isis, Isil eller Daesh?

I juni 2014 utropade terrirrörelsen ett kalifat under namnet IS, Islamiska staten. Innan dess hade den gått under namnen Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien, och Isil, Islamiska staten i Irak och Levanten. President Hollande talade efter Parisdåden om Daesh, som kan ha olika stavningar: al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. I Sverige dominerar IS. Det viktiga är att betona att det är en rörelse och inte en stat då ingen utomstående erkänt IS.

Källa: Språkrådet