STOCKHOLM 20131025 Illustrationsbild till att starta eget i st‰dbranschen. En hink med trasa och rengˆringsmedel, dammsugare och broschyren "Starta fˆretag". Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Städbolag som Skatteverket satt dit för fusk med svartjobb vid uppdrag i butiker och på hotell erbjuder privatpersoner städning med rutavdrag. Men för Skatteverket är det nästan omöjligt att kontrollera den delen av verksamheten.

Det visar en rundringning som Arbetet gjort till fuskande företag, Rundringningen visar att flertalet av de städbolag som åkt fast för svartstädning av butiker och hotell även erbjuder privatpersoner städning av lägenheter och villor med rutavdrag. Skatteverket har gjort en specialgranskning av städbranschen under det senaste året och avslöjat nya svartjobbsupplägg vid städning i handeln och på hotell. De redovisas i rapporten En ren städbransch?.

På Skatteverket vill man inte bekräfta att dessa företag även fuskar när de tar uppdrag av privatpersoner, eftersom den delen av verksamheten inte är granskad.
– Men om ett företag har svartarbete eller dåliga villkor för personalen i ena änden är det sannolikt att det också finns i andra änden, säger Pia Bergman, rikssamordnare mot grov brottslighet på Skatteverket.
– Vi ser hur kriminella individer nästlar sig in så fort skattepengar är inblandade i en bransch, som vid rut-tjänster. Det är ändå inte en skrämmande hög andel kriminella i städbranschen.

I dag kan myndigheten enbart kontrollera fuskstädarna genom de företag som ställer ut fakturorna till privatpersoner. Däremot finns ingen laglig möjlighet att knacka på hemma hos privatpersoner och via dem ta reda på vem som städar i hur många timmar. Det är heller inget verktyg som Skatteverket önskar sig.
– Vi måste naturligtvis hela tiden överväga vilket samhälle vi vill ha och vilken integritet medborgarna har rätt till.
– Vi vill inte knacka på hemma hos privatpersoner när familjen sitter och äter middag eller ser på teve. Det måst finnas bättre sätt att kontrollera det här än att gå in i privata bostäder.

Högst upp på önskelistan på åtgärder står ändrade lagregler för redovisning av arbetsgivaravgifter. Skatteverket vill att de redovisas per individ. Regeringspartierna har utlovat en proposition med en sådan lösning.
– Jag hoppas vid gud att den läggs. Först då kan vi göra de noggranna kontroller som vi önskar, säger Pia Bergman.

När tidningen Arbetets reporter ringer upp städföretag som åkt fast för skattefusk och uppger sig vara kund med behov av hemstädning erbjuder de svarande olika former av rut-städning utom ett par bolag.  Ett av dem vänder sig enbart till företag och ett annat har gått i konkurs.  Tre bolag svarar inte i telefon och är inte nåbara. Ett av dem har också gått i konkurs, ett annat existerar men redovisar inga bokslut och det tredje har en telefonsvarare igång.

Det svarande städbolaget som gått i konkurs uppger att verksamheten inte ska återstarta, vilket annars är vanligt bland fuskade företag. Man startar på nytt med ett snarlikt namn till det konkursade bolaget.
– Nej, jag ska inte starta nytt, jag är sjuk, säger ägaren.

Även ett av de andra svarande städbolagen är inblandad i en konkurshärva och hänvisar privatpersoner till sitt moderbolag. Det bolag som tidningen Arbetet ringer upp finns officiellt inte längre, utan har namnändrat och gått i konkurs med två så kallade målvakter i styrelsen som även sitter i ett tiotal andra småbolags styrelser.  Däremot finns hemsidan kvar med upplysningar om olika städtjänster.

Männen bakom bolaget tycks fuska i allt. På hemsidan för det icke-existerande bolaget uppges det vara medlem i både Svenskt Näringsliv och arbetsgivarorganisationen Almega. Även om det varit med hade det inte varit tillåtet att använda logotyperna i marknadsföringen.

På moderbolaget säger man sig gärna ta flyttstädning av bostäder och storstädningar av engångskaraktär och erbjuder rut-avdrag för dessa tjänster. Däremot åtar man sig inte regelbunden hemstädning.
– Nej, vi har inte organisation för det.

Skatteverkets rapport visar också hur städbolagen utnyttjar papperslösa som får arbeta för 20–40 kronor i timmen vid städning i handel och på hotell. En av företagarna berättar att han anställer personer som saknar arbetstillstånd som svar på frågan om kunden ska prata svenska eller kanske engelska med städpersonalen. Därför är engelska lämpligt.

Företagaren berättar att han har fem, sex ansökningar om arbetstillstånd på Migrationsverket och väntar på besked. Han ger dem ändå jobb.
– De har inte rätt att jobba, jag är medveten om det, men vem ska annars jobba? Ingen svensk skulle ta städjobb, äldre invandrare skulle inte heller städa. De har börjat med annat eller driver eget, säger företagaren.

LÄS OCKSÅ:

”Fuskande städföretag borde utestängas”

Städfusk för miljarder – så går det till

Städproblem sedan fem år

• Forskaren Anna Gavanas har forskat om kopplingen mellan svarta och vita jobb i städbranschen. För fem år sedan publicerade Institutet för framtidsstudier hennes rapport. – Det är samma aktörer som agerar både formellt och informellt, sa hon i en intervju med Arbetet. • Hon ifrågasatte också om rut-avdraget hade gett de många tusentals jobb som uppgavs i debatten, och om antalet svartjobb minskat för att de vita jobben blivit fler i en växande bransch. Enligt hennes studie är villkoren dåliga för många av de utländska arbetarna i städbranschen och krav på sexuella tjänster förekommer också. Läs artikeln igen här.