De svarta och vita företagen i hushållstjänstesektorn lever i symbios, visar en ny forskningsrapport.

Anna Gavanas

Ett kort telefonsamtal. Chefen uppger ett gathörn och en tidpunkt. Sedan kommer bilen som hämtar upp städarna och kör ut dem till villorna och lägenheter som ofta, men inte alltid, ligger i välbärgade förorter.

Anna Gavanas på Institutet för framtidsstudier har forskat om kopplingen mellan den vita och svarta hushållstjänstesektorn. Enligt henne lever de seriösa företagen ofta i symbios med de oseriösa

– Det är samma aktörer som agerar både formellt och informellt, säger hon.

Almega har fört fram att rut-avdraget gett drygt 11 000 nya jobb och att en fördel är att svarta jobb blir vita. Siffran 11 000 är i ifrågasatt men enligt Anna Gavanas är rut-avdraget en viktig förklaring till att städsektorn har växt kraftigt.

– Det är bra att det har gett fler arbetstillfällen och att städtjänster kan avlasta småbarnsföräldrar, men det jag tycker har saknats är debatten om vad som händer med alla dem som inte har en trygg anställning, säger hon.

Anna Gavanas anser att införandet av rut-avdraget byggde på felaktiga antaganden om att efterfrågan på svarta hushållstjänster skulle minska bara för att en del av jobben blivit vita.

För många av de utländska arbetarna är villkoren inom Stockholms städbransch dåliga. Krav på sexuella tjänster är vanliga, visar rapporten.

Lönerna är också låga. Mellan 50 och 60 kronor i timmen är inte ovanligt. Många av städarna är dessutom papperslösa och har svårt att ställa krav på sin arbetsgivare.

Anna Gavanas har identifierat tre olika sätt som städtjänsterna organiseras – entreprenör, nätverket/familjen samt genom underleverantörer.

Entreprenören kan vara en person vars telefonbok är fylld med nummer till städare respektive kunder. Entreprenören tar en avgift eller procent på lönen för att förmedla städjobb.
 När kunderna betalar 100 kronor i timmen kan entreprenören ta 40 kronor i en förmedlingsavgift medan städaren får behålla 60 kronor.
 Det andra sättet är att städtjänsterna förmedlas via nätverk som ibland är familjeföretag. Kontakterna mellan kunder och städare sker ofta över internet.
 Ett nät av underleverantörer är det tredje sättet som städningen organiseras.

Den som vänder sig till ett seriöst städbolag kan ändå riskera att städningen utförs av en person som utnyttjas.
 Det är inte ovanligt att det stora städföretaget anlitar ett mellanstort städföretag som i sin tur lägger ut tjänsten på ett mindre företag som använder sig av papperslösa städare som arbetar till dåliga villkor.

Symbiosen mellan vita och svart företag kan också ske genom att vita företag på pappret säger att de skickar en av sina lagligt anställda. I själva verket låter de dock svart anställda utföra arbetet.

På så vis kan städbolaget få tillgång till rut-avdraget utan att behöva betala kollektivavtalsenliga löner.