– Det här avtalet är ett nytt kapitel i relationen mellan den globala fackföreningsrörelsen och H&M. Det är början på en större facklig anslutning inom textilindustrin och en dialog mellan arbetare och företag för en tryggare arbetsmiljö och införandet av en levnadslön, kommenterar Industri Alls generalsekreterare Jyrki Raina uppgörelsen i ett pressmeddelande.

H&M:s vd Karl-Johan Persson ser också fördelar med att införa en levnadslön.
– Vi tror att uppgörelsen med Industri All och IF Metall bidrar till att skapa stabila inköpsmarknader, säger han i ett pressmeddelande.

Svenska IF Metall har spelat en aktiv roll i förhandlingarna av avtalet som slutits mellan H&M och Industri All. Det globala ramavtalet täcker 1,6 miljoner arbetare på 1900 fabriker som producerar åt den svenska klädjätten.

I uppgörelsen finns en överenskommelse om hur övervakningen ska ske över de på de fabriker som H&M anlitar. Genom att inrätta särskilda övervakningskommittéer, där fack och arbetsgivare ingår ska de problem som uppstår mellan arbetsgivare och anställda i första hand lösas lokalt. Men går inte det ska hanteras tas upp på en nationellnivå.
– Det är ett unikt system, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Genom detta system ska fackliga i Kambodja, Bangladesh, Burma och Turkiet, erbjudas utbildning i arbetsmiljöfrågor.