LO startar i morgon tisdag en kampanj mot Sverigedemokraterna (SD). Denna gång hamnar inte deras främlingsfientlighet i främsta fokus, utan partiets förslag om nedrustad välfärd och sämre trygghet i arbetslivet.
– SD är ett tydligt löntagarfientligt parti, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO.

Genom kritiskt granskande filmer på sociala medier och debattartiklar ska LO ta debatten med SD om deras löntagarfientliga politik. Det är dags att granska helheten. Sverigedemokraterna har kommit för lätt undan, är LO:s analys.

I morgon släpps den första kritiska filmen på LO:s Facebooksida. Bakom kampanjen finns en växande oro för det ökade stöd som SD har i samhället, men även bland LO:s medlemmar. Samtidigt skulle ett ökat inflytande för partiet leda till försämringar för löntagarna, konstaterar LO.

– Nu är det dags att SD står till svars för den politik de för. Vi tar debatten om deras sakpolitiska innehåll. De har hittills klarat sig undan med sina politiska pamfletter, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin ger flera exempel på hur SD:s politik missgynnar löntagarna. Partiet röstade emot höjt tak i a-kassan och är emot att LO-medlemmarna ska få dra av fackförbundsavgiften i deklarationen.

SD har också svängt när det gäller vinster i välfärden och öppnat för att låta riskkapitalister härja fritt. Partiet vill också dra bort 90 miljarder från välfärden, samtidigt som SD hävdar att deras politik ska stärka den.

– Detta går inte ihop. SD är ett högerparti på punkt efter punkt. De driver en politik som LO-medlemmarna inte vill ha.

En hel del LO-medlemmar har röstat på SD och LO är bekymrat för det stöd som partiet har bland arbetare.

– Stödet till SD har flera orsaker. Många känner en oro inför de utmaningar som Sverige står inför och jag delar den. Där hittar SD grunden för sitt stöd, men vill i själva verket dra ner på välfärden och försämra den.

Tobias Baudin tar också upp att konflikten mellan vänstern och högern inte är särskilt tydlig i svensk politik och det gynnar SD, som står långt till höger.

– Det är hög tid att ta debatten. SD är ett rasistiskt parti, som bytt brunskjortorna mot kostymer, säger han.