Supervalhelgen är här. Polen, Argentina, Guatemala, Haiti, Elfenbenskusten och Kongo. Alla gör det.

supervalRäkna med att världen kommer att se annorlunda ut på måndag.

I helgen hålls nämligen ovanligt många val och troligen skiftas makten i flera länder.

Närmast oss ligger Polen där valretoriken fört tankarna till tiden före andra världskriget.

Flyktingar sprider smitta påstod Jaroslaw Kaczynski som partiledare för konservativa Lag och rättvisa (PiS) på ett valmöte i Warszawa. Hans parti spås vinna valet på söndag och få omkring 35 procent av rösterna. Partiet står längre till höger än den sittande höger-mittenregering med partierna Medborgarplattformen (PO) och Polska bondepartiet (PSL) .

Det polska valet har beskrivits som ett av det viktigaste för den här generationen. Kommer Polen att allt mer börja likna Ungern eller behåller de sin nuvarande roll?

– Jag är allvarligt oroad över den mentala hälsan i partiet som kan ta över regeringsmakten, sa en ledare för ett av Polens största företag nyligen till den ansedda affärstidningen Financial Times.

Företagsledaren krävde att få vara anonym men hans ord speglar den stämning som finns inom näringslivet.

Där finns en oro för att partiet ska göra verklighet av sitt förslag om att bland annat införa en bankskatt samt är skeptiska till den företagspolitik som presenterats.

Argentina är ett annat land där stora förändringar är på gång.

Cristina Kirchner som varit landets president i många år avgår och valstriden står mellan hennes efterträdare Daniel Scioli, som leder enligt opinionsundersökningarna, och högerkandidaten Mauricio Macri.

Valet sker i skuggan av en stor korruptionsskandal som fläckat ned den sittande regerings anseende. Landet har också präglats av en dålig ekonomi samt flera allvarliga konflikter på arbetsmarknaden den senaste tiden.

Korruption, konflikter och demonstrationer har det även varit i Guatemala. På söndag ska en ny president väljas efter Otto Perez Molina som avgick för en månad sedan och nu sitter fängslad efter en omfattande korruptionsskandal.

På Haiti har valrörelsen handlat mycket om möjligheten att genomföra ett val på ett demokratiskt sätt. Oppositionen anser att de inte haft tillräckliga möjligheter att förbereda sig efter att valet utlystes och hur valet organiserats har också kritiserats. Flera kandidater har hoppat av i protest, rapporterar flera medier.

Elfenbenskusten har härjats av inbördeskrig under 2000-talet. Vid förra valet, 2010, utbröt det våldsamheter.

Läget har dock förbättrats och de senaste åren har landet haft en god ekonomisk tillväxt men politiskt är läget fortfarande instabilt. I september presenterades listan med presidentkandidater och då utbröt våldsamheter mellan demonstranter och polis då den sittande presidenten Alassane Quattaras namn fanns med på listan.

Oppositionen anser att han inte ska få delta i valet eftersom hans föräldrar inte är från Elfenbenskusten.

Samtidigt som dessa länder väljer nya ledare på söndag så håller Kongo en folkomröstning om hur många mandatperioder en president ska få inneha makten.

Den sittande presidenten Sassou Nguesso, som suttit i två mandatperioder vilket är maxgränsen, vill att det ska vara möjligt att vara president under en längre period. Kongo går till val 2016.