Lars Lindgren. Foto: Tomas Oneborg /TT

Transportbasen Lars Lindgren dundrar mot LO:s samordning i avtalsrörelsen. Han är kritisk till att industrin ska gå först och sätta märket för nivån på löneökningarna, och han ogillar en gemensam satsning på Kommunals undersköterskor.

I förra månaden skakade Kommunal om förarbetet inför LO:s beslut om samordning i avtalsrörelsen. I en debattartikel efterlyste förbundet en gemensam satsning på undersköterskorna. Denna låglönegrupp skulle lyftas och få större löneökningar än andra. Det var villkoret för Kommunals deltagande i samordningen.

På en pressträff i LO Mediehus försökte IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä parera den uppblossande striden om samordningens innehåll. Kommunal har visat mod som lyfter fram enbart en grupp, det kan IF Metall ställa upp på, förklarade han.

Men nu sätter Lars Lindgren hela samordningen i gungning. Han ställer inte upp på ett lyft av undersköterskorna.
– Jag har redan klargjort i LO-styrelsen att Transport inte kommer att ställa sig bakom kravet. Vi kan inte stödja en specifik yrkesgrupp, däremot välkomnar vi att man tar strid för en satsning på alla låglönegrupper, förklarade han enligt tidningen Transportarbetaren.

I sitt tal på avtalskonferensen var han också mycket kritisk till att industrin går först och sätter märket för nivån på löneökningarna. Sedan industriavtalet skrevs under för mer är 15 år sedan har dessa förbund dominerat lönebildningen allt mer, enligt Lindgren.

Lars Lindgren uttryckte oro för att bli överkörd av industriförbunden och ansåg att förutsättningarna för en samordning inte är de bästa.

Efter hans tal på Transport avtalskonferens har LO lagt locket på för kommentarer om arbetet med samordningen. Avtalssekreterarna träffades i onsdags.
– Vi vill inte kommentera, utan intensiva förhandlingar pågår om samordningen, säger LO:s presstjänst till Arbetet.