Foto: Björn Larsson Ask

Fusket inom städbranschen i Sverige är omfattande, enligt en ny rapport från Skatteverket. Myndigheten har granskat 50 företag och funnit fusk i någon form i hälften av fallen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Det har varit allt ifrån extremt låga löner till att man inte har redovisat bidrag från Arbetsförmedlingen, säger Skatteverkets Pia Bergman, nationell samordnare mot grova ekonomiska brott, till Ekot.

De granskade företagen erbjuder städtjänster till matbutiker, hotell och affärer och det vanligaste fusket som upptäckts är svarta löner. Mest utbrett är fusket bland de företag som städar nattetid, då det är svårare att upptäcka oegentligheter.

Enligt Pia Bergman kan det finnas löner så låga som elva kronor i timmen inom branschen. Fusket i städbranschen beräknas kosta staten omkring två miljarder kronor årligen, enligt Skatteverkets beräkningar.