Vem var Herman Lundborg? Professor i rasbiologi och hjärnan bakom världens första rasbiologiska myndighet invigd i Uppsala 1922. Som ”vetenskaplig” nisch kartlägger Lundborg ”lapparna” genom otaliga resor under sitt yrkesliv. Mål: bevisa att de utgör ett hot mot den ”nordiska rasen”.

Han förälskar sig i ”lappflickan” Maria. De får ett barn.

Maja Hagermans biografi, Käraste Herman – Rasbiologen Herman Lundborgs gåta, fördjupar väsentligt bilden av svensk rasbiologisk verksamhet. Den är starkt berättad och årets viktigaste bok om Sverige.

Lundborg må vara både besatt och fanatisk, men den institutionaliserade rasistiska verksamhet han sjösätter och driver är långt större än honom själv. För den krävs pengar och påhejare bland politiska och mäktiga intressen. Och de finns, härhemma och ute i världen.

Maja Hagermans biografi dissekerar rasismens mekanismer, dess irrationalitet och snömos; klassperspektivet är tydligt och intressanta kvinnoporträtt tecknas. Käraste Herman öppnar en avgrund i svensk historia, samtidigt som den är en välunderbyggd anklagelseskrift som gjuter mod i läsaren.

Gert Lundstedt

fackbok

herman

Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta

Maja Hagerman

Norstedts