Attityd i N.W.A.

Långfilmer om artister har blivit allt vanligare i en filmbransch som helst satsar på säkra kort. Straight Outta Compton är den senaste i raden och handlar om rapgruppen N.W.A. (Niggas With Attitude) och bestod av framför allt tre lika begåvade som kaxiga tonårskillar som kallade sig Eazy-E, Ice Cube och Dr Dre.

Deras raptexter om att vara svart i LA-förorten Comptons ghettomiljö kom att sätta ord på den rasistiskt polariserade samhällsstämning som nådde klimax med polismisshandeln av Rodney King och de efterföljande upploppen i Los Angeles.

Den på tok för långa filmen är en stiliserad nostalgitripp till hiphopens ungdom – det märks att regissören har en bakgrund som musikvideomakare. Att historien kretsar kring något så trist som dåliga affärskontrakt bör nog skyllas på de överlevande artisternas (Eazy-E gick bort i aids redan 1995) inblandning. Men filmen lyckas ändå fånga N.W.A:s samlade karisma och attityd som känns tidlös, även såhär mer än 25 år senare.

film

Straight Outta Compton

Regi: F. Gary Gray

Medverkande: O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell, Paul Giamatti

Biopremiär i dag fredag (11 september)