En helt ny enhet inom Sociala resursförvaltningen och fem nya transitboenden med sammantaget 150 boendeplatser.

Så har arbetsgivaren Malmö Stad hittills mött problemen med placering av ensamkommande barn sedan de blev akuta i somras.
– När vi inledningsvis ställdes inför den mycket snabba ökningen av antalet barn tvingades vi till lösningar som var väldigt tillfälliga. För att vara bättre rustade framöver har vi skapat den nya enheten, säger HR-chefen Kristina Aurell vid Sociala resursförvaltningen.

Tillfälligt har personal lånats från andra verksamheter inom kommunen. Parallellt pågår också rekryteringar.

Kristina Aurell uttrycker förståelse för fackliga företrädares frustration och tycker att man nu har en bra dialog med både fack, Arbetsmiljöverket och Migrationsverket.
– Varken vi eller Migrationsverket hade beredskap för sommarens situation med en stor och oväntad ökning av antalet barn. Nu har vi lärt oss jättemycket och skapar en mer långsiktig beredskap.

Migrationsverket ser just nu över sina rutiner för placeringen av barn i kommuner. Verkets generaldirektör Anders Danielsson hade nyligen ett möte med Sveriges Kommuner och Landsting och kommenterade i Sveriges Radio att nuvarande system inte är konstruerat för att hantera så många barn som i år.

I början av oktober träffas Migrationsverket och SKL igen för att diskutera hur placeringen av barn i kommunerna ska kunna göras smidigare. Ett mål är också att få till en jämnare fördelning av antalet mottagna barn mellan kommunerna.

 

LÄS OCKSÅ

Socialsekreterare slår larm: Snart knäckta av arbetsbördan

Bristen på boende för ensamkommande svår i hela landet