Frida Hallgrens Lena får åter kämpa mot jantelagen.

Det har gått drygt tio år sedan Så som i himmelen blev en braksuccé och sågs av mer än 1,5 miljoner svenskar på bio. Filmen gav körsjungandet ett uppsving och Pollack reste land och rike och föreläste om nyandlig managementpsykologi med budskapet ”Välj glädjen!”.

Nu är han tillbaka i Norrland, med körsången och jantelagen. Frida Hallgrens Lena får återigen höra att hon ”int’ ska tro hon ä nån”. Alla talar låtsasnorrländska förutom Lennart Jähkel vilket förstärker känslan av lustspel.

I Kay Pollacks Sverige verkar det normala tonläget människor emellan vara att skrika. Karaktärerna gastar, super och slåss. Men egentligen drömmer de bara om lite närhet och gemenskap. Schablonerna om ”norrlänningar” travas på varandra. Och kyrkan framställs lika klichéartat som den förtryckande glädjedödaren.

Kay Pollack är en skicklig känslodomptör. Men jag känner mig snarare känslomässigt manipulerad än berörd på djupet av Så och på jorden.

film

Så ock på jorden

Regi: Kay Pollack

I rollerna: Frida Hallgren, Jakob Oftebro, Niklas Falk, Lennart Jähkel, Maria Sid med flera.

Biopremiär 4 september