Tom, 53, och Rebecca, 31. Foto: David James/Paramount Pictures

Att Hollywood är patriarkalt och sexistiskt är gamla sanningar. Åldersskillnaderna mellan kvinnliga och manliga skådespelare är ett exempel på det. Så har det sett ut sedan Ingrid Bergman och Humphrey Bogart möttes i Casablanca, och säkert tidigare än så.

Jag var och såg nya Mission Impossible: Rogue Nation på bio. En fantastisk actionfilm. Spännande, smart och med oväntade vändningar. Där spelar 53-årige Tom Cruise mot svenska Rebecca Ferguson, 31. Hennes agentkaraktär är förvisso en jämlike, men bara drygt hälften så gammal. Två steg fram, ett steg tillbaka.

Skådespelerskan Maggie Gyllenhaal, 37, avslöjade nyligen att hon av en producent ansågs vara för gammal för att spela mot den 55-årige manlige motspelaren. Svenska skådespelerskor har vittnat om samma klimat här.

I somras såg jag den kalkonartade och småpornografiska The boy next door, där Jennifer Lopez inleder en relation med den nästan 20 år yngre Ryan Guzman. Tydligt kände jag hur min invanda filmblick störde sig på den omvända åldersskillnaden. Den kändes liksom ”fel”, fast den i själva verket är så rätt. The boy next door är en skitfilm, men åtminstone en subversiv sådan.

 

LÄSTIPS: DN om åldersskillnaderna i Hollywood

Ryan, 27, och Jennifer, 46. Foto: Suzanne Hanover/Universal Pictures