En grupp med minst 70 gruvarbetare har  stängt in sig 600 meter ner i en kolgruva i Chile. De protesterar mot att de inte fått löner och ersättning under sommaren. I dag, torsdag, ska facket förhandla med företaget om lönerna.

– De kommer inte att lämna gruvan förrän de får betalt, säger Luis Chandia, ordförande för gruvfacket, till lokala medier.

Chile gruvaLuften är dålig och vatten sipprar in i gruvan Santa Ana i Bio Bio regionen i centrala Chile.

För att överleva är arbetarna som stängt in sig beroende av att ventilationen och pumparna som forslar bort vatten får elektricitet och fungerar.

I början av augusti skulle 174 av arbetarna i gruvan fått sin lön. Men då någon ersättning ännu inte kommit bestämde sig, den 11 augusti,  för att protestera genom att stänga in sig själva på 600 meters djup i gruvan som drivs av bolaget SW Curanilahue.

Facket uppger, enligt nyhetssajten Telesurtv, att de träffat företagets ägare och uppmanat honom att betala ut lönerna men att det inte har skett.

Företaget uppges att vid flera tillfällen brutit mot avtal vilket drabbat de anställda. Senare i dag, torsdag, ska representanter från facket förhandla med gruvbolaget om lönerna, uppger det globala facket Industri All till Arbetet.