I Björn Elmbrants nya reportagebok Innan mörkret faller är det dåliga tider för socialdemokratin i Europa. Den har blivit idéfattig och ägnar sig mest åt att försvara åtstramningspolitiken. Värst är tyskarna, som inte bara accepterar utan hejar på svältpolitiken.

Världen är upp och ner; till och med påven framstår som mer radikal. Han har skrivit en antikapitalistisk encyklika som sprids över världen …

Nu kanske någon tror att det handlar om 2015. Men det gör det inte – utan om 1930-talet. En tid som ofta sägs påminna om vår. Det stämmer, skriver Elmbrant, och visar upp hela den kusliga likheten. Innan mörkret faller är en lysande bok, författarens bästa sedan Dansen kring guldkalven (som handlade om börsbubblan).

En intressant sak som Elmbrant pekar på är skillnaden mellan då och nu. Orsaken till att de tyska socialdemokraterna inte ville föra en expansiv finanspolitik då var att man ansåg att det skulle försena revolutionen. Visserligen en idiotisk anledning – men ändå: e n anledning. Det är mer än vad dagens socialdemokrati har.

Rasmus Landström

ny fackbok

innanmorkretfaller

Innan mörkret faller – Ska 30-talet hinna ikapp oss?

Björn Elmbrant

Atlas