Huvudskyddsombudet Reza Forghani vid Arriva vid Råsta bussgarage har fått sparken från sitt jobb. Bakom honom står hans kollegor. Foto: Bertil Ericson

På måndag träder avskedandet av huvudskyddsombudet Reza Forghani i kraft. Hans arbetsgivare, Arriva, anser att han är illojal och påstår att han bett bussförarna att skriva falska rapporter om cheferna. Kommunal kommer att ogiltigförklara avskedandet.

– Anklagelserna är falska. Det är bara påhitt att jag skulle gått ut med en sådan uppmaning. Företaget försöker rasera facket. Vi måste få stopp för sådana trender som Arriva står för, säger Reza Forghani.

Arrivas kommunikationsdirektör Tomas Hedenius säger att han inte kommenterar enskilda personalärenden. Han bekräftar dock att ett avskedande är på gång.

Reza Forghani berättar att han fick varslet om avsked i måndags och idag, fredag, berättade företaget sina skäl för avskedandet – illojalitet och att han uppmanat sina arbetskamrater att skriva falska rapporter. Däremot berättade de inte närmare om vad de har för bevis för detta. Det tänker företaget presentera senare.

Reza Forghani undrar om det här har något samband med att Arriva nyligen fått ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Verkets kritik handlar om brister i arbetsmiljöarbetet på bussdepån och att cheferna har bristande kunskaper i systematiskt arbetsmiljöarbete.

Tidigare i dag berättade Reza Forghani och företrädare för Kommunal om avskedandet för bussförare på Råstagaraget i Sundbyberg.

Före mötet satt bussföraren Christer Pärlestrand i skuggan utanför kontoret i Råsta. Han har jobbat 38 år som bussförare och haft sju olika arbetsgivare.

–En bra ledning skulle gå runt och snacka med oss och fråga vad som kan bli bättre, sa han.

Mötet hölls på en gräsmatta på andra sidan Enköpingsvägen, för Arriva hade förbjudit Reza Forghani att vistas på bussdepåns område.

Huvudskyddsombudet berättade om varslet och avskedandet. Flera gånger avbröts han. Flera sa att de ska stoppa avskedandet. Andra föreslog att alla bussar ska stå stilla. Flera ropade att Reza är att bra skyddsombud och ska vara kvar. Andra ville starta namninsamling medan några argumenterade för att samla in pengar till Reza.

– Reaktionen måste bli jättestor. Det får inte vara så enkelt att göra sig av med ett skyddsombud. Min framtid kanske inte är det viktigaste, men vi måste sätta stopp för den här utvecklingen, sa Reza Forghani.

Med på mötet var också huvudskyddsombudet Roland Dunebäck och fackliga förtroendemannen Stefan Furehed från Lundagaraget, där Arriva också sköter entreprenaden. De känner igen företagets stil.

– Här i Råsta är det nog sämst, men våra chefer är stöpta i samma form, sa Roland Dunebäck.

Och han tillade:

– Reza gör ett jävligt bra arbetsmiljöarbete här.

Två ombudsmän från Kommunal i Stockholm – Per Bexelius och Peter Jonson – berättade om den formella gången: Avskedandet av Reza Forghani träder i kraft på måndag. Först då kan Kommunal agera. Och då kommer Kommunal att ogiltigförklara avskedandet i en lokal tvisteförhandling. Om parterna inte kommer överens kan det bli central förhandling, och om fack och arbetsgivare inte enas där kan det bli en fråga för Arbetsdomstolen.

– Vi står helhjärtat bakom Reza, förklarade Jessica Klementsson, ordförande för Kommunals sektion.

Hon berättar att sektionen på måndag kommer att ha ett möte för att diskutera stödet till Reza. Hon uppmanade alla att gilla sektionens sida på Facebook för att få fortlöpande information.

– Sök på Stockholm sektion norr på Facebook så hittar ni oss, sa hon.