Undrar du om butiken där du handlar i har schysta villkor för sina anställda? Snart blir det lättare att veta. Handels tar nu fram en webbsida som visar vilka butiker och frisersalonger som har kollektivavtal.

Den som vill äta på en restaurang med schysta villkor har i flera år kunnat använda Hotell- och restaurangfackets mobilapp Schysta villkor där man på en karta kan söka efter restauranger i närheten med kollektivavtal. Nu tar Handels efter.

Inom kort ska det bli lika lätt att avgöra om butiker och frisersalonger har avtal med hjälp av en ny webbsida som facket tar fram.

– Vi kommer inte att göra en app men sajten är byggd så att den är anpassad till mobilen. Det första du får upp är en karta och har du gps:en påslagen visar den butiker i närheten med avtal, säger Karin Wernberg, på Handels kommunikationsavdelning till medlemstidningen Handelsnytt.

Beslutet att bygga upp en sida som liknade Hotell- och restaurangfackets Schysta villkor fattades redan på Handels kongress 2011. Att det dröjt beror bland annat på att förbundet bytt datasystem, men nu är arbetet i full gång.

– Sajten är under utveckling. Vi hoppas att vi ska kunna lansera listan med butiker och salonger som har schysta villkor innan sommaren, säger Karin Wernberg, till Handelsnytt.