APTOPIX Britain Election

David Camerons konservativa parti Tories blev det brittiska valet stora segrare. Nu väntar fem nya år vid makten för Cameron. 

Det brittiska valet blev en rejäl överraskning för alla. Att valresultatet i Storbritannien skilde sig så mycket från opinionsmätningarna förvånar experterna. Sittande premiärminister David Cameron får nu fem nya år vid makten och hans parti, Tories, ser ut att få egen majoritet i parlamentet.

– Det är tydligt att det är en stark natt för Konservativa partiet, sade Cameron efter att han vunnit sitt mandat i valkretsen Witney.

David Cameron har sedan tidigare utlovat en folkomröstning om EU, vilken nu troligtvis blir verklighet. Dock tyder väljaropinionen i dagsläget på att landet inte lämnar unionen.

För övriga partier blev det ett rejält valfiasko och under dagen har tre partiledare valt att lämna sina poster: ​Labour-ledaren Ed Miliband, Liberaldemokraternas Nick Clegg och Ukips Nigel Farage. Ukip blev tredje största parti i antalet röster, 12,5 procent, men enligt det brittiska valsystemet ger det bara en plats i parlamentet.

Det brittiska valsystemet innebär att landet är indelat i enmansvalkretsar och att kretsens mandat erövras av den kandidat som får det största röstetalet

David Cameron anlände på fredagseftermiddagen till Buckingham Palace för att möta drottningen och informera henne om valresultatet.

Linda Flood