Evy Eriksson fyller på med kontorsmaterial från lagret. Men hon kan också stycka en oxe och garnera en tårta – efter 40 år i butik finns det gott om erfarenhet.  Foto: Pontus Lundahl

Evy Eriksson förflyttar sig med raska steg på stormarknaden Citygross i handelsområdet Kungens Kurva i södra Stockholm. Butiken är 10 000 kvadratmeter plus lagret, omsättningen 470 miljoner per år. Stort och mycket av allt. Det blir lätt tiotusen steg  – på en halv arbetsdag.

– Jag får myror i rumpan av att sitta still. Jag har haft hand om löneadministration på deltid men trivs inte med att bara sitta på kontor.

I dag är Evys domäner armatur, mattor, badrum, kontor, hemtextil och krukor.

– Jag har jobbat med allting i butik – jag kan stycka en oxe och garnera en tårta, har varit kassachef, t f butikschef och avdelningschef. Det enda jag inte sålt är möbler och bilar.

Mellan 2 500 och 3 500 kunder passerar genom butiken varje dag. Allra flest  före jul och före påsk. Den här förmiddagen i början av veckan är det lugnt. Överallt ser man personal som fyller på hyllorna.

– Vi plockar fram i början på veckan och kunderna raserar det vi byggt upp under slutet av veckan, ler Evy.

– En stormarknad innebär att kunden ska klara sig själv i stor utsträckning. Det är skillnad mot när jag började i butik för 40 år sedan. Då hjälpte vi till mycket mer.

Då var öppettiderna kortare, ordning och reda var viktigt, varje vara var prismärkt.

– I dag är det inte så noga. Inte bland kunderna heller, de kan ta en vara, ångra sig och sen ställa den någon annanstans. Mycket av vår tid går åt till att städa och plocka tillbaka varor på deras rätta ställe.

Evy, som har truckkörkort, flyttar om och fyller på från sidolagret så att flödet av varor går smidigt. Den stora trucken som når ända upp till taket är ett bra hjälpmedel.

– Lyfta måste du förstås, men med trucken behöver jag inte böja ryggen.

Nu ska sommarens säsongstorg byggas upp, då är hela avdelningen involverad. Hopprep och kulor ska fram. Och grillarna och de andra picknicktillbehören.

– Fast nu för tiden grillar folk året runt. Det är något som hänt de tre senaste åren.

Klicka på tidslinjen för att förstora.

Fakta

Om Evy Eriksson

57 år, medarbetare i butik på Citygross i södra Stockholm. Har jobbat  40 år i butik, 12 år inom koncernen Bergendahls. Klubbordförande och sitter i Bergendahls centrala fackliga grupp.

Utbildning: Kontor- och distribution på gymnasiet. Aspirantutbildning - ”fullföljde inte för jag blev gravid”, ledarskapsutbildning, pluggat ekonomi på Komvux på kvällarna.

Vägen hit: Sommarjobbade på Domus i Södertälje som 16-åring, fick fast jobb direkt efter gymnasiet. ”Du bara gick in och fick ett jobb.”

Bäst med jobbet: Vet inte hur dagen börjar och inte hur den slutar. Ena dagen är inte lik den andra.

Fackligt problem: ”Det är ett stort problem på många ställen att kunskapen är dålig hos dem som gör scheman. De följer inte avtalen.”

Förmåner: 5 procent i personal­rabatt, 25 procent på Glitter och 20 procent på Granit.

Om medarbetare i butik

Antal: Inom detaljhandeln jobbar 150 000 medarbetare i butik.

Lön: Medellön cirka 23 000 kronor. Minimilön vid 19 år 19 244.

Utbildning: Handels och administrationsprogrammet och/eller arbetsplatsutbildning.

Framtidsutsikter: Goda. Inte minst inom livsmedelshandeln. Behovet av duktig butikspersonal kommer att bestå under överskådlig tid.

Källa: Handels