Några dagar efter att Ryssland annekterade Krim fick de boende där kraftigt höjda löner och pensioner samt gratis sjukvård. Samtidigt stängde bankerna sina kontor, lokaltidningarna klappade igen och på tv började nostalgiska dokumentärer om sovjettiden gå på repeat. Så skulle man i korthet kunna sammanfatta förändringarna för vanligt folk på Krim. I journalisten Kalle Kniiviläs bok Krim tillhör oss är det de som står i centrum.

Liksom i sin förra bok Putins folk åker Kniivilä runt och gör inkännande intervjuer med människor som har vitt skilda åsikter.

Om budskapet där var att det är begripligt att många människor gillar Putin trots att han är en förljugen och auktoritär ledare är budskapet här snarlikt: Det går att förstå varför vanliga arbetare hyllar annekteringen av Krim trots att den är orättfärdig.

Kniivilä är en nyansernas mästare, i Krim tillhör oss låter han röster kollidera med varandra till ljudet av militärkängor som marscherar in i Sevastopol. Det är ett urstarkt reportage, helt omistligt för den som är det minsta intresserad av vår stora granne i öst.

Rasmus Landström

 
 

LÄNK

Rysslandsintresserad? Följ Kalle Kniiviläs intressanta blogg Glasnost

reportagebok

krimtillhoross

Krim tillhör oss

Kalle Kniivilä

Atlas förlag