Oavsett om det gäller en sticka i fingret eller en hjälpinsats på en olycksplats kommer en första-hjälpen-väska väl till pass. Förvara en i bilen och se till att utrustningen finns på din arbetsplats. Vi testar och jämför sex väskor.

Första-hjälpen-väskor finns i alla storlekar och med varierande innehåll. Vi testar sex produkter som alla innehåller ett minimum för att kunna ta hand om blödningar av varierande storlek. Några av produkterna innehåller också andningsmask och räddningsfilt för att klara komplett första hjälpen vid olycka: andning, blödning, chock.

Vi har tittat på bredden på innehållet, det vill säga i vilka olika situationer du har nytta av väskan. Vi har också granskat hur innehållet är organiserat och uppmärkt, något som är viktigt för att hitta rätt i en stressad situation. Samt i vilken omfattning det finns tydliga instruktioner att följa. En första-hjälpen-väska ska vara lätthanterlig och tydlig och gärna ha ett handtag så att den är lätt att ta med.

Klar testvinnare är Sanoflex First Aid Kit. Priset ligger i det högre spannet, men för pengarna får du en lätthanterlig väska med överlägsen bredd på innehållet och tydliga instruktioner om hur det ska användas. Ingen av konkurrenterna erbjuder det lilla extra, i form av reflexer, viltolycksband och druvsocker, som denna produkt gör.

Den största besvikelsen står den klassiska gröna kudden från Cederroth för. Den har det magraste innehållet till det högsta priset. Julas första-hjälpen-väska till mind­re än halva priset har ett bredare innehåll, men faller på att man inte bemödat sig att märka produkterna eller översätta manualen till svenska.

Housegards produkt presterar nästan likvärdigt med Biltemas, men kostar dubbelt så mycket. Nexas produkt har ett bra innehåll om än snålt tilltaget, men tappar poäng på att den saknar både räddningsfilt och en mer omfattande första-hjälpen-manual.

Vill du investera i en komplett första-hjälpen-väska som generöst täcker in alla sorters situationer och ger bra vägledning, så välj Sanoflex First Aid Kit. Alla väskor fungerar dock för grundläggande sårvård.

Marie Onäng
Wiseguide

Ladda ner testet (klicka på bilden):

forbandsladepdf

Läs också: