I Sverige ökar trycket på medicinsk marijuana. Nyligen ansökte en läkare om att få skriva ut ren marijuana till en patient. Men läkemedelsverket sa nej, och vägen till laglig försäljning är än så länge långt borta.

Förespråkarna av cannabis menar att en legalisering i Sverige skulle skapa jobb och göra den svarta marknaden mindre attraktiv. Läkemedel som innehåller cannabis finns redan i Sverige, men för extremt specifika grupper. Till exempel har läkemedlen Sativex och Marinol skrivits ut till cirka 140 personer, varav många ms-sjuka.marijuanaperjohansson

Men fler läkemedel finns på den europeiska marknaden, däribland Bedrocan som tillåts i Norge, Danmark och Finland. Läkemedelsverket anser dock att informationen om sidoeffekter av Bedrocan, som är torkade marijuanablad, är bristfällig. Läkaren Tom Flou i Skåne, som avsåg att skriva ut Bedrocan, menar att det kan ge stor positiv effekt för dem med långvarig smärta. Och han tror inte att det skulle öppna upp för en legaliseringsvåg.

Per Johansson, generalsekreterare för Riksförbundet narkotikafritt samhälle, poängterar att det går en skarp gräns mellan godkända läkemedel och att röka brinnande löv.

– Vi måste se till att de globala narkotikakonventioner som finns följs. Det innebär att se till att icke medicinsk narkotika finns i så liten utsträckning som möjligt. Nu hittar man på tjusiga namn för att sälja mer, säger han och fortsätter:

– Argumenten att cannabis skapar jobb och ger skatteintäkter är skrattretande. Då borde man legalisera kokain, snacka om stålar!

 

Läs också: