Bostäder har blivit en viktig facklig fråga, anser fackförbundet Unite. Medlemmen Arti Dillon har drabbats av ”sovrumsskatten”, men många andra har drabbats värre, säger hon. Foto: Åsa Westerlund

Bostäder har blivit en viktig facklig fråga, anser fackförbundet Unite. Medlemmen Arti Dillon har drabbats av ”sovrumsskatten”, men många andra har drabbats värre, säger hon. Foto: Åsa Westerlund

– Jag gillar inte måndagar för det är då räkningar ska betalas, säger Arti Dillon, som riskerar vräkning. Hennes fackförbund Unite mobiliserar i bostadsfrågan.

Bostadskrisen i London är extrem och borgmästaren Boris Johnson är en katastrof för staden, anser Pilgrim Tucker, som är kampanjledare på Unite.

Pilgrim Tucker

Pilgrim Tucker

I slutet av januari var hon med, tillsammans med andra organisationer och ordnade ”March for homes”, där 5 000 Londonbor slöt upp i marschen mot stadshuset. På måndag riktas uppmärksamheten åter mot stadshuset och omröstningen om borgmästarens budget.

– Han säljer ut massvis med land och har inte gjort något för att bygga prisvärt boende. Vanliga människor har inte råd att hyra, har inte råd att köpa och systemet med subventionerade bostäder, social housing, håller på att raseras. Mängder av människor från hela London sluter sig samman och försöker få politisk respons, säger Pilgrim Tucker.

Unites gren för fastighetsarbetare har varit extra aktiv. Arti Dillon är medlem där, och hon är en av dem som drabbats av lågkonjunkturen. Hennes tidigare heltidsjobb har blivit deltid och för första gången på 20 år har hon behövt bostadsbidrag.

Men utbetalningarna blev försenade och hon hamnade i en domstolsprocess. Resultatet blev ett vräkningsföreläggande, som träder i kraft om hon missar någon räkning.
– Jag har levt med detta ett år. Det skapar totalt kaos, säger hon.

Hon drabbas också av den ”sovrumsskatt”, som egentligen är ett minskat bidrag för den som har ett rum över, och som infördes som en välfärdsreform 2012.
– Problemet är att jag inte har något mindre att flytta till. Och hittar jag något mindre på den privata hyresmarknaden blir det dyrare.

Hon bor på Old Kent road, gatan som i Londons Monopol, det klassiska brädspelet, är den ”sunkigaste, billigaste gatan”, säger hon, men som Londons borgmästare nu ser som ett ”möjlighetsområde” för 2 500 nya lägenheter.

De sociala fastigheterna förfaller, och många skulle nog önska att de i stället ger plats åt det nya, säger hon.
– Det känns som om en liten grupp där uppe spelar Monopol med våra liv. Rikedomsklyftorna ökar och det saknas politisk vilja att förändra. Labour styr vår stadsdel, det är de som skär ner, det är de som tar oss till domstol, säger hon.

– Därför börjar folk tycka att vi behöver politiska alternativ. Vi behöver verkligen alternativ, säger Arti Dillion.

Den här måndagskvällen har ett trettiotal personer från Radical Housing Network, som består av 23 olika aktivistgrupper, samlats i Unites lokaler i London. Den här veckan fram till omröstningen av borgmästarens budget på måndag kommer att innehålla en rad aktiviteter runt om i staden.

FOTNOT: Unite är Storbritanniens största fackförening med 1,4 miljoner medlemmar.

 

LÄS OCKSÅ

• De kampanjar för den hyrande generationen

• Snart kan ingen med vanlig lön bo här