På något sätt får man lära sig att leva med det.

Det säger Ludvig Fahlvik i veckans nummer av Arbetet. Ludvig är homosexuell och utsätts för så mycket påhopp att han bestämt sig för att lämna sitt yrke som lärare.

Lära sig leva med trakasserier – 2015? Man trodde att homofobi tillhörde historien.

Arbetets reporter Linda Flood har också träffat Mia Henriksson som lever med en kvinna. Hon har inga problem med mobbning på jobbet, men i stället har hon blivit hotad privat och mötts av nonchalanta poliser.

Anmälningarna till DO om diskriminering på grund av sexuell läggning har ökat, men DO:s jurister tror att mörkertalet är stort.

Man lär sig leva med det.

Det försökte Mari Seger också. Lära sig leva med skräcken. Marie drabbades av ett rån i det som var hennes livsdröm: en egen närbutik. Rädslan satt i länge och när Mari – mot alla odds – blev rånad en andra gång gav hon upp och sålde sin rörelse.

Antalet rån minskar. Dock blir de allt råare. Och det handlar sällan om stora pengar när butiker rånas. Men upplevelsen kan plåga de drabbade i flera år efteråt. Tänker rånarna på det?

Man kan undra om metallarbetarna på Element Six i Robertsfors också har lärt sig leva med det. Detta att arbetsgivaren uppenbart värderar dem lägre än tjänstemännen.

Fabriken ska läggas ned. Tjänstemännen erbjuds sex månadslöner. Jobbarna på golvet får 100 000 – om de inte varit för sjuka vill säga, eller haft fräckheten att använda den svenska rättigheten att stanna hemma från arbetet för att vårda barn.

Ingen av medarbetarna på Element Six vill prata med vår reporter Mårten Martos Nilsson. IF Metalls ordförande Ingrid Hanke uttalar sig.

Nej, de har väl lärt sig leva med det. Att hålla tyst. Robertsfors är en liten ort. Det gäller att inte reta upp arbetsgivare. Då kan man vara rökt för nya jobb.