Det finns en bomb på torget utanför, varnade en okänd röst i telefonen. Återigen har generalsekreteraren för det tunisiska facket UGTT mordhotats. För två månader sedan attackerades han strax efter att han lämnade fackets huvudkontor.

Förra veckan fick det tunisiska fackets generalsekreterare Houcine Abbasi ta emot flera mordhot.

– Vi fick ett anonymt samtal hit där en man sa att han skulle mörda honom, säger Mohammed Ridda, på UGTTs informationsavdelning.

I torsdags förra veckan ringde en okänd man till fackets huvudkontor. Rösten sa att Houcine Abbasi skulle mördas och att en bomb skulle sprängas utanför deras huvudkontor vid Mohammed Ali-torget i Tunis.

Efter hoten genomsökte säkerhetspolisen kvarteren i närheten men hittade ingen bomb.

Dagen efter kommer ett nytt hot. En okänd person av sig till radiostationen CAP FM och säger att generalsekreteraren bil ska sprängas då han skulle fara i kortege genom staden.

Sedan en tid tillbaka skyddas Houcine Abbasi av livvakter. Hoten betraktas som allvarliga.

I november förra året blev han attackerad av okända män med järnrör och stenar strax efter att han lämnat centralorganisationens huvudkontor, vilket Arbetet skrev om i höstas. Livvakterna kunde dock skydda honom och han överlevde.

UGTT har sedan flera år varit utsatt för hot och attacker.

För tre år sedan publicerade Arbetet en film där en grupp gick till frontalattack mot UGTT:s huvudkontor och misshandlade anställda med käppar.

Attacker har även skett mot andra fackkontor runt om i landet. Vissa av våldsdåden kunnat har kopplats till milis som står nära det islamistiska regeringspartiet Ennahda – eller Nahda som de också stavas med en annan transkribering.

Trots att generalsekreteraren hotas till livet säger UGTT:s kommunikationsansvarige till Arbetet att läget ändå är betydligt bättre än för två år sedan då attackerna var som flest.

UGTT spelade en avgörande roll då diktatorn Ben Ali störtades 2011 och har lyckats behålla sitt inflytande.

Tunisien är det land i regionen som trots alla problem ändå haft en demokratisk utveckling och ekonomisk tillväxt. Det råder dock en kamp mellan sekulära och muslimska fundamentalister. Det är en strid som kryddats med ett stort socialt missnöje eftersom många är frustrerade över sin fattigdom och känner att de inte fått det bättre sedan diktatorn störtades.

I den miljön har UGTT kommit att spela rollen som medlare. Den fackliga organisationen har varit den plattform där sekulära och muslimer samt företagare och löntagare kunnat prata. Samtidigt är det just den rollen som gör centralorganisationen till en måltavla för de som är missnöjda med utvecklingen.

Inom en vecka väntas dessutom en ny samlingsregering tillträda som ska ledas av president Beiji Caid Sebsi. Trots att demokratin är bräcklig så anser många att en regeringskoalition kan bidra till att ena landet.

Tunisien

Landet styrdes av Frankrike fram till 1956. Diktatorn Ben Ali styrde mellan 1987 och 2011 då han var tvungen att fly. En drivande kraft bakom revolutionen var landets enda fackliga centralorganisation UGTT som fortfarande har en stark ställning.

Det har dock varit stora motsättningar mellan sekulära och salafister och 2013 var det en rad attacker mot fackliga.

Befolkningen är knappt 11 miljoner, varav 4 miljoner räknas tillhöra arbetskraften. Landet har de senaste åren haft en ekonomisk tillväxt på 2 procent. Trots att arbetslösheten är hög (drygt 15%) och de sociala spänningarna stora så bedömer IMF att det finns en positiv demokratisk utveckling.

Källor: LO-TCO:s Biståndsnämnd, IMF