En av de skadade förs iväg efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris. Foto: Thibault Camus

 

Tolv personer har dödats och tio skadats sedan flera tungt beväpnade gärningsmän stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris, enligt uppgifter till AFP och Le Monde.

Vid lunchtid i dag, onsdag, attackerades redaktionen av svartklädda gärningsmän med automatkarbiner. Franska åklagare bekräftar att tio människor dödats i attentatet, skriver nyhetsbyrån AFP.

nordlingjonas– Det är en extrem händelse, säger Jonas Nordling, ordförande på svenska journalistförbundet (SJF).

Attacken beskrivs som en ren massaker. Satirtidningen Charlie Hebdo startades i samband med studentprotesterna 1968 och uppfattas som en vänstertidning. Den utkommer en gång i veckan och 2006 återpublicerade tidskriften de tolv Muhammed-teckningar som tryckts av danska Jyllands-Posten och lett till världsomfattande protester. Tidningen har även efter det hotats efter publiceringar av bilder på profeten Mohammed. Än så länge vet inte polisen vilka som ligger bakom dådet. Gärningsmännen ska ha lämnat platsen i en svart bil, och kört på fotgängare i flykten.

Journalister har blivit en allt mer utsatt yrkesgrupp.

– Jag var nyligen på journalistförbundet i Ryssland och där möttes jag av en stor vägg med bilder på mördade kolleger. Och i Turkiet kommer det främsta hotet från den egna regeringen. I Sverige finns inget större organiserat hot utan hoten är främst från enskilda individer, säger Jonas Nordling.

Enligt honom finns det ingen redaktion som skulle klara av att bli attackerad av en beväpnad styrka, vilket skedde i Paris.

– Hur skulle man kunna försvara sig mot något sådant utan att bygga upp en militär organisation? Men det är klart att man måste föra en diskussion om hotbilderna efter det som nu hänt i Paris, säger Jonas Nordling.

Han säger att terrordådet i Paris visar att svenska redaktioner måste vara alerta och gör egna analyser och ha kontakt med Säkerhetspolisen.

Världen fördömer dådet

Fördömanden av terrorattacken i Paris kommer nu från hela världen. Vita huset fördömer Paris-attacken i ”starkast möjliga” ordalag. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar tidningsattacken för ”barbarism”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att dåden inte enbart är en attack mot franska medborgare utan på press- och yttrandefriheten, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin sänder sina kondoleanser till offren och fördömer terrorism ”i alla former”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver i ett pressmeddelande ”Våra tankar går till offren och deras familjer. Det är också en djupt oroväckande attack mot den grundläggande friheten att sprida information och yttra sin mening. Detta är en förutsättning för ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi måste på alla sätt försvara yttrande- och pressfriheten och ansvariga måste ställas inför rätta”. (TT)