Svensk Handel oroas över regeringens budgetpolitik och den tiläggsbudget som ska läggas i vår.
– Straffa inte ut ungdomsjobben genom att höja arbetsgivaravgifterna, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Det är inget nytt budskap som kommer från branschorganisationen Svensk Handel under helgerna. Men organisationen vägrar ge sig i sin hjärtefråga:

– Den förväntade politiska stabiliteten överskuggas dessvärre av regeringens hot om att höja arbetsgivaravgiften för unga i samband med vårbudgeten. Förslaget är ett direkt hot mot ungdomsjobben, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Handeln är den största arbetsgivaren för unga och sysselsätter 90 000 ungdomar som är mellan 16 och 24 år. En höjning av avgifterna för att anställa unga skulle slå hårt både mot de unga och mot företagen som skapar jobb. Det blir 45 000 kr dyrare att anställa en ungdom om arbetsgivaravgiften höjs så som regeringen vill, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Två tredjedelar av alla handlare uppger att de skulle vara tvungna att avstå från att nyanställa. I Svensk Handels senaste Handelsbarometer förutspådde 43 procent av handlarna att antalet anställda i handeln skulle minska inom bara några månader efter att en höjning av arbetsgivaravgiften införts.

– Vi i handeln är bredda att fortsätta att leverera jobb åt Sveriges ungdomar. Men att göra det dyrare att anställa unga skapar inga nya jobb. Vi hoppas att regeringen tänker om och öppnar för dialog för fler jobb, säger Karin Johansson.