EU-kommissionens svarta lista stoppades i EU-parlamentet i dag. Därmed protesterade EU-politikerna mot fusket och lönedumpningen på vägarna.

– Nu uppmanar vi EU-kommissionen att återkomma med ett nytt förslag tidigare i vår, så att vi kan få den här delen av regelverket på plats. Hemma har regeringen tagit viktiga initiativ för att stävja fusket och nu verkar det hända något också i EU. Det känns positivt, tycker EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S).

Han sitter med i EU-parlamentets trafikutskott som kom med förslaget att stoppa EU-kommissionens svarta lista. Listan räknar upp vilka allvarliga trafikförseelser som kan leda till att åkerier svartlistas och blir av med sina tillstånd.

Brott mot EU-reglerna om högst tre inrikestransporter i ett annat EU-land inom loppet av en vecka efter en leverans över gränserna, finns inte med på EU-kommissionens lista.

Nu kräver EU-parlamentet att kommissionen ska göra om listan och lägga till brott mot EU-reglerna om inrikestransporter. Åkerier som bryter mot reglerna ska svartlistas och bli av med sina tillstånd.

EU-parlamentet röstade igenom kravet på kommissionen med 453 röster mot 180.